CIO Sweden

Apparnas effekter i en tid efter pc:n

Sida 1 / 3
Jaap Bloem är senioranalytiker på Sogetis forskningsinstitut VINT. Tillsammans med Menno van Doorn, Sander Duivestein och svensken Andreas Sjöström har han skrivit The App Effect som vi publicerar ett utdrag ur här.
”The app effect” är en post-pc-bok om effekterna av vårt nya mobila informationsbeteende. Det stod klart kort efter lanseringen av Iphone att informationsåldern hade gått in i en helt ny fas. Den avgörande faktorn är inte bara vår nyvunna mobilitet. Det har också mycket att göra med att världen fallit pladask för lockelsen hos SaaG – software as a gadget.

”The App Effect” beskriver hur sociala och ekonomiska faktorer leder till oundvikliga digitala kulturkrockar. De här krockarna ser alla ut att stimulera framväxten av, förr eller senare, en ny digital allmänningsmodell. I den situationen kan företag bara nå framgång om de tar de
digitala sub- och motkulturernas nya makt på allvar.

”The App Effect” skissar upp en möjlig ny värld som kan tjäna som inspiration för att komplettera befintliga planer och som förberedelse för en turbulent framtid. Och det här är särskilt användbart när det gäller förändringar som står i direkt relation till vårt beteende och påverkar hela vårt samhälle, våra organisationer, vår statsmakt och vår kulturuppfattning.

Att framtiden blir turbulent är att uttrycka det milt, om man tänker igenom vad den här boken lyfter fram. ”The App Effect” skildrar en oundviklig krock mellan digitala kulturer – på fabriksgolvet, i säljkanaler, på gatan och i alla samhällets skrymslen och vrår. Vi ser konsumenter vinna en helt ny makt, och vi ser hur det påverkar organisationer och företag, och beteendet hos anställda, medborgare och hela stater.

Å ena sidan har vi befintliga organisationer, Systemet med stort S, som en oundviklig källa till alienation. Å andra sidan har vi övergången till en ny digital allmänning, som organiskt kombinerar dialog med förhoppningsvis fred, välstånd och välfärd – som glimrar vid horisonten, bara dagens alla socio-ekonomiska stormar blåser över.

Så hur kan företaget dra största möjliga nytta av den här situationen? Svaret är att bli en social affärsverksamhet. Det är ni som avgör, genom de val ni gör och hur ni reagerar på det föränderliga affärsklimatet, vad app-effekten blir för era företag.

De appar vi väljer från en butik online blåser liv i våra mobila enheter. De är snabba och omedelbara. Det är ett avsevärt skifte bort från det omständliga och tidsödande i att installera mjukvara på en pc. Denna nya njutning upplever vi främst genom bruket av pekstyrning, högupplösta skärmar och sensorer som utvidgar vår varseblivning.

Appar är lika viktiga för mobila skärmenheter som webben var för pc:n. Först skrivbordsdatorn, sedan den bärbara. Den bärbara är fortfarande med oss i det Steve Jobs provokativt kallade ”post-pc-eran”, och integrerar sig med all den nya utvecklingen. ”Post-pc” är därför snarare ”pc-plus”, som Microsoft mycket riktigt kallar det.

I själva verket kommer vi att få se ett bredare spektrum av enheter, som kommer att kännas mer naturliga att använda. De kommer att harmonisera med våra sinnen – och även med högre förmågor, som vårt tal och våra rörelser. Och förr eller senare med det subtilare kroppspråket och tankeprocesserna. I skrivande stund experimenteras det med ett hjärnstyrningsgränssnitt för vår första ”mobila enhet” – bilen. Multitouch är redan en killer app.

Precis den bit vi vill ha

Under pc-eran kom effekten av webben att dominera. Vi utförde smärre praktiska uppgifter med mus och tangentbord i omfattande mjukvarusviter. Vi kunde dela arbetet med andra via e-post. Med webben 2.0 kom kommunikationsplattformar som Salesforce, Facebook, Twitter, Youtube, Linkedin, Google Docs, Microsoft Office 365, och så vidare. Kontakten mellan oss blev mer omedelbar.

Appar som ger oss praktisk funktionalitet på mobila enheter intensifierar nu vår upplevelse och vår entusiasm för app-upplevelsen. På abslut nolltid har apparna och deras ikoner kommit att symbolisera all den frihet vi
alltid har velat ha i vår multimedie-verktygslåda.

Under webb 2.0-fasen av pc-eran blev våra verktyg mer åtkomliga, mer personliga, och de levererades allt mer i realtid. Webben blev den plattform där alla sociala tillämpningar som är populära idag byggdes upp. Nu ger mobil-appar oss lyxen att dela en del av vårt rika digitala universum med ett enkelt knapptryck – var vi vill och när vi vill. Och vi håller oss ständigt uppdaterade tack vare nyhetssjater, tidslinjen på Twitter, ett SAP-dashboard, och så vidare, och så vidare.

Utvecklingen av webb 2.0-plattformen till en kombination av plattformsspecifika, nativa appar och webbappar kan ses som en ny dimension av det vi kan kalla ”all-purpose programming”. HTML5 är den här rörelsens flaggskepp, och varje app kan ses som en nanoplattform.

Förutom HTML5 finns många nya standarder som går i varandra, som CSS, SVG och WOFF. Och de har lett till ett nytt namnförslag på den plattform som håller på att utvecklas: NEWT – New Exciting Web Technologies.

Nyckeln till appeffektens sociala betydelse är att de mobila skärmenheterna är närvarande så nära, så omedelbart, så personligt. Det är inte bara Iphone, Ipad och Android utan också nya bärbara datorer som Chromebook- och ultrabook-modeller.

Det finns mycket att säga om hårdvarusidan av den här utvecklingen. I pc-eran hade vi en skrivbordsdator eller en bärbar med mus och tangentbord. Men nu, i post-pc-eran, eller pc-plus-eran, har vi sofistikerade mobila enheter med pekskärmar och appar, med eller utan tangentbord. Hur fantastiskt allt än kan tyckas handlar det i grund och botten om en prylarnas utveckling i form av hård- och mjukvara som tillfredsställer mänskliga behov. I den utvecklingens hjärta hittar vi två trender som alltid har funnits, som har enorm socio-ekonomisk och samhällelig inverkan på framtiden – och som därför tarvar särskild uppmärksamhet, oavsett detaljerna i vad som händer just nu: "persuasive technology" och kulturkrockar.

Övertygande teknik & kulturkrockar

Låt oss börja med övertygande teknik (persuasive technology). Teknik som övertygar och förför med verktyg och media, och som därför kan visa sig beroendefram­kallande. Den här tekniken går hand i hand med kulturkrockar. Å ena sidan kan allt för mycket ”övertygande”
(i form av marknadsföring, annonsering och grupptryck) provocera fram reflektion, motreaktion och avstånds­tagande. Å andra sidan kan övertygande teknik – allra helst i form av internettillämpningar – bidra till personligt
ansvarstagande och beslutsfattande genom ständig tillgång till information.

Nu kan vi direkt delta i samtalet, göra vår röst hörd, och organisera oss. Den intensifiering och personligfiering som kännetecknar modern övertygande teknik gör också kulturkrockarna vanliga. Och dessa håller sig inte alls snyggt och prydligt inom demokratiska och organisatoriska gränser. Övertygande teknik och kulturkrockar går hand i hand, och är båda resultat av multimediebaserad, intelligent ”augmentering” av mänskliga beteenden.

Den här snabba, kontinuerliga utvecklingen kan ses som ett exempel på Den Perfekta Stormen.


Gratis nyhetsbrev -- Nyheter från CIO Sweden i din e-post varje vecka

Whitepaper: Bättre BI - om användaren själv får välja


Vi håller just nu på att uppgradera våra kommentarsystem. Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

kommentarer just nu. Kommentera du också!

Skriv en kommentarTill kommentarssidan

Senaste nytt


Fler nyheter från CIO Sweden

CIO Sweden

Är Bimodal den rätta modellen?


CIO Sweden

Upphandlingsguiden: Resursbemanning

Så upphandlar du resursbemanning


CIO Sweden

Uppkopplade kylskåp förändrar livsmedelsbranschen


CIO Sweden

Till final i CIO Awards - nu talar de på trendkonferens


CIO Sweden

Det bästa du kan göra för din karriär


CIO Sweden

Blir 2015 året då vi slipper lösenord?


CIO Sweden

Sakernas internet blir viktigast inom industrin


CIO Sweden

Uber utlovar 50 000 nya jobb i Europa


CIO Sweden

Ny teknik laddar mobilen med lampan


CIO Sweden

Faran med korta sourcing-kontrakt


CIO Sweden

Därför är medarbetare missnöjda


CIO Sweden

Sociala medier orsakar inte ökad stress


CIO Sweden

Robot

AI-forskningen måste ta sig an de etiska frågorna


CIO Sweden

CIO:er kan hjälpa marknadsavdelningen att höja värdet av nya teknikinvesteringar


CIO Sweden

Chefer lägger mycket tid på att hantera psykisk ohälsa


CIO Sweden

Ny rapport visar: It ses fortfarande som ett hinder


CIO Sweden

2015 blir ett stormigt år


CIO Sweden

Säkerhetsfrågor oroar


CIO Sweden

Ny teknik ska öka säkerheten för cyklister


CIO Sweden

Hur effektiva är personlighetstesten?

Nästa event

Nytt nummer ute nu

CIO Sweden 8/2014

Arena för IT

Månadens CIO

CIO Sweden

Kunskaps-CIO i Sverige och världen

Annons: Partnerkrönikor

”Innovation och tillgänglighet – framtidens konstanter”


Poddradio

Karriärpodden

CIO Lägesrapport

Bio med CIO

Krönikor

CIO Sweden

EA ökar företagets Structural performance


CIO Sweden

Släpp det förgångna, blicka framåt


CIO Sweden

EA måste vara summan av alla delarna

CIO-bloggat

Mest läst just nu


CIO överallt

CIO Sweden på:           

Whitepaper

Whitepaper: Bättre BI - om användaren själv får välja

Artikelarkivet

CIO överallt


Håll koll med våra nyhetsbrev – CIO-brevet, Ledarskap & Styrning och SOA/EA. Anmäl dig här!

Köp CIO Sweden som PDF i IDG Shop.

Följ oss på:           

Aktuella event

Aktuella jobb

CS Kalender

Event för it-proffs -
anmäl ditt event här
Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig Alexandra Heymowska.

Kontakta CIO Sweden
  Adress: Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm.
Telefon: 08-453 60 00 [Karta
  Om cookies, personuppgifter & copyright

Copyright © 1996-2012 International Data Group