- CIO Sweden:

Så hittar CIO:er sina BI-analytiker

Av

Rapporter som analyserar resultat från händelser som inträffat längre bak i tiden utgör inte en tillräcklig grund för att fatta beslut idag. Företagsledningen vill att BI ska identifiera både nutida och framtida trender. Därför måste it-arbetare lära sig mer om BI, om hur man driver datalager och bygger dash boards.

Många ledarskapsexperter menar att CIO:n nu måste planera framåt och inse att det finns ett stort underskott på analytisk kompetens bland it-arbetare.

Enligt en rapport som McKinsey presenterade 2011 kommer det att saknas 140 000-190 000 personer med djupare analytisk kompetens i USA 2018. Dessutom kommer det att finnas ett underskott på cirka 1,5 miljoner chefsanalytiker med kunskap om hur stora mängder information ska analyseras för att företag ska kunna fatta effektiva beslut.

- Ledare inom it fungerar som katalysatorer som ska föra organisationerna framåt genom att göra begripliga analyser. Det här är en utmaning, både tekniskt och för ledarskapet, säger Greg Meyers, vd för global it på medicinteknik-företaget Biogen.

Trots att arbetslöshetssiffrorna i USA fortsätter att vara höga, saknas talanger inom BI. Det menar Boris Evelson, analytiker på Forrester.
- Varenda kund jag talar med säger att de kämpar för att hitta och rekrytera BI-talanger.

För att fylla luckan tävlar CIO:er om it-arbetare som har avancerade kunskaper inom matematik, som vet hur man hanterar massiva databaser och som har kunskap om databasteknik samtidigt som de är experter på sökmotorer, dataintegrering och affärskunskap, säger Boris Evelon.

- Företagskunskap och att förstå processer och kunder är lika viktigt som teknikkunskaper. It-ledare måste nu fundera över hur de ska hitta rätt analytisk kompetens, både idag och för i framtiden.

Foote Partners, en undersöknings- och rådgivningsfirma som letar upp it-kompetens ser mörkt på framtiden. De menar att bristen på BI-talanger beror på att det finns för få it-arbetare i roller som it-arkitekter, analytiker och utvecklare.

- Ett problem är att många universitet inte lär ut de kunskaper som krävs för att bli it-analytiker, säger företagets vd David Foote.

Han menar att företagen måste samarbeta med utbildningsinstitutioner och myndigheter för att utbilda studenter inom dessa områden. Som exempel nämner han U.S. Cybersecurity Challenge, som anordnar tävlingar och aktiviteter på nätet för att locka studenter till utbildningar inom informationssäkerhet.

- Ett liknande initiativ måste tas för att locka analytiker, statistiker och andra som vill arbeta med BI, säger Foote.

Men tyvärr räcker det inte med en akademisk utbildning. För att bli kvalificerad för att arbeta med BI krävs också flera år av erfarenhet för att förstå hur man hanterar riktiga BI-utmaningar .

- Man kan lära sig de teknikkunskaper som behövs för BI på sex månader. Men det svåra är att bygga den kunskap som man får av framgångsrika och misslyckade implementeringar, säger David Foote.

Viktigt med erfarenhet från verkligheten Douglas Menefee CIO på det privatägda företaget Schumacher som säljer akututrustning till sjukhus vill anställa ETL-utvecklare, och presentationsanalytiker ”som kan berätta en historia med hjälp av data”.

- För båda dessa positioner krävs ett starkt kritiskt tänkande och att man inte drar sig för att ställa de svåra frågorna, säger Douglas Menefee.

För ETL-utvecklare krävs avancerade kunskaper inom matematik och logik, medan presentations-utvecklare måste kunna använda båda hjärnhalvorna och vara både logiska och kreativa.

- De måste kunna använda kreativitet för att berätta en historia med grafik.

Eftersom projekt förändras väldigt snabbt, beroende på vad som händer under dagen, letar Schumacher efter individer som också har kunskaper inom agil utveckling och snabbt kan anpassa sig till förändringar.

Anställningsprocessen tar mellan tre och sex månader, och det gör att företaget har svårt att vara så snabbrörligt som man skulle vilja. När det är nödvändigt fyller konsulter igen hålen, som exempelvis när Schumacher byggde ett BI-center och behövde arkitekt- och designexpertis. Då använde man sig av konsulter som arbetade för företaget under några år tills man var säker på att projektet var i hamn.

Schumachers Lafayette-kontor står inför flera svåra utmaningar. Ofta har man problem att övertyga folk som inte känner till företaget att flytta till Louisiana. Därför koncentrerar sig CIO:n Douglas Menefee på att anställa lokala förmågor och folk som ursprungligen är från Louisana och som vill flytta tillbaka dit. Schumacher Group har också dragit fördel av de möjligheter att anställa och utbilda personal som Louisianas delstatsregering erbjuder genom sitt jobbprogram ”FastStart”.

Precis som Schumacher vill Greg Meyers, CIO på Biogen, anställa personer med erfarenhet av datalagring, ETL och rapportering. Än så länge har det inte varit så svårt men nu vill han också ha personal som kan göra mer detaljerade analyser utifrån de mätmetoder som används för att ta fram beslutsunderlag och hjälpa användarna att besvara frågor.

Lösningen tror han är att försöka locka människor från andra företag som har arbetat med liknande uppgifter.

- Under några år nu har det funnits en kombination av de kompetenser som krävs men för att kunna gå vidare och verkligen utnyttja de konkurrensfördelar som BI kan erbjuda krävs att man fokuserar på beslutsstöd och på att förutsäga framtiden, inte bara rapportera om dåtiden.

- Nästa generation måste ha en blandning av kompetens från affärssidan, statistisk kunskap och kompetens inom kvantitativ analys säger Douglas Menefee som inte tror att det här är de egenskaper man kommer att hitta inom it i framtiden.

För att ta fram en konkurrenskraftig arbetsstyrka samarbetar han därför med universitetet i Lousiana. Universitet utexaminerar årligen 70 studenter med en magisterexamen i datakunskap. Douglas Menefee är också medlem av en kommitté på universitets Lafayette-campus där man tittar på utbildningsplanen och klyftan mellan det universitetet lär ut och det företagen efterfrågan. Han arbetar också med att utveckla ett internship-program.

Företaget Pacific Coast Companies erbjuder affärs och it-tjänster till ett dussin kunder som levererar produkter och tjänster till byggindustrin.

Företagets CIO Mike O'Dell behöver personal med kompetens inom statistik och analys, så väl som kunskaper inom ekonomi och förmågan att förstå kausala samband i information.

För Mike O´Dell är det affärskompetens som driver rekryteringsstrategin. Han fångar upp personal som jobbar med affären internt och utbildar dem inom teknik. Han rekryterar också lokala studenter med teknikkompetens och undervisar dem om affären.

- Att förstå affären är den svåraste biten och det bästa sättet att lära sig är att exponera teknikorienterade människor för affären, sätta ut dem på fältet och låta dem lära sig det de behöver säger, Mike O'Dell.

Av: Bob Violino IDG News


Gratis nyhetsbrev -- Nyheter från CIO Sweden i din e-post varje vecka

Whitepaper: Förstå din personal med data


Vi håller just nu på att uppgradera våra kommentarsystem. Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Senaste nytt


Fler nyheter från CIO Sweden

- CIO Sweden:

Fredrik Runnquist

Sex tips för smartare riskhantering


- CIO Sweden:

BYOD och wearables innebär nya säkerhetsutmaningar


- CIO Sweden:

Webb-tv: CIO Awards på Berns


- CIO Sweden:

”Äntligen är det
människans tid”


- CIO Sweden:

Så firar CIO:erna jul


- CIO Sweden:

Elisabeth Hoeflich, CIO på Continental: "Hur mycket styrning behöver it?"


- CIO Sweden:

Ddos-attacker ej en prioriterad fråga hos företag

Belastningsattacker ej en prioriterad säkerhetsfråga


- CIO Sweden:

5 stora säkerhetstrender under 2015

5 stora it-säkerhetstrender 2015


- CIO Sweden:

I vimlet på CIO Awards


- CIO Sweden:

Mobiloperatören låter kunderna spara surftid


- CIO Sweden:

Allt fler jobb övertas av smarta maskiner


- CIO Sweden:

Inspiratörerna som vill hacka läroplanen


- CIO Sweden:

Mellanchefer mest missnöjda på jobbet

Mellanchefer mest missnöjda på jobbet


- CIO Sweden:

Klas Bendrik, Volvo Cars, är Årets CIO 2014


- CIO Sweden:

Karolinska institutets SMS-livräddare är Årets projekt 2014


- CIO Sweden:

Dr Maombi Project är Årets hållbara projekt 2014


- CIO Sweden:

Så mycket tjänar CIO:erna

Så mycket tjänar topp-CIO:erna


- CIO Sweden:

Elektroniskt körkort lanseras i USA


- CIO Sweden:

"Tillgång till internet bör vara en mänsklig rättighet"


- CIO Sweden:

"Digital affärsutveckling kräver ny kompetens"

CIO Lägesrapport 2015

För tolfte året i rad genomför CIO Sweden CIO Lägesrapport – den största oberoende studien av CIO-rollen i Sverige. 

För att det ska bli en intressant studie är vi beroende av att du som CIO är med och bidrar. Vi hoppas att du kan avsätta lite av din tid.

Delta i undersökningen

Du som deltar får rapporten skickad till din e-postadress, helt gratis (värde 1 795 kr). Dessutom bjuder vi in 15 personer till middag och diskussionsträff.

Resultatet presenteras vid eventet CIO Trend 2015 och i CIO Lägesrapport 2015 som kommer ut till dig som är CIO-prenumerant tillsammans med CIO 1/2015.

Nästa event

Nytt nummer ute nu

CIO Sweden 8/2014

Arena för IT

Månadens CIO

- CIO Sweden:

Kunskaps-CIO i Sverige och världen

Annons: Partnerkrönikor

”Innovation och tillgänglighet – framtidens konstanter”


Poddradio

Karriärpodden

CIO Lägesrapport

Bio med CIO

Krönikor

- CIO Sweden:

EA måste vara summan av alla delarna


- CIO Sweden:

EA kan inte vara summan av hela delarna


- CIO Sweden:

Rikets säkerhet står på spel

CIO-bloggat

Mest läst just nu


CIO överallt

CIO Sweden på:           

Whitepaper

Whitepaper: Förstå din personal med data

Artikelarkivet

CIO överallt


Håll koll med våra nyhetsbrev – CIO-brevet, Ledarskap & Styrning och SOA/EA. Anmäl dig här!

Köp CIO Sweden som PDF i IDG Shop.

Följ oss på:           





Aktuella event

Aktuella jobb

CS Kalender

Event för it-proffs -
anmäl ditt event här
Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig Alexandra Heymowska.

Kontakta CIO Sweden
  Adress: Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm.
Telefon: 08-453 60 00 [Karta
  Om cookies, personuppgifter & copyright

Copyright © 1996-2012 International Data Group