- CIO Sweden:

Chalmersdoktorand forskar om Google på plats

Av

Hur innovationer skapas, drivs och bibehålls. Det doktorerade Annika Steiber om nu i veckan vid Chalmers Tekniska Högskola.
I en unik fältstudie har hon intervjuat anställda på sökjätten Googles amerikanska huvudkontor Googleplex, för att undersöka vad som driver innovation här.

- Jag blev väldigt paff när jag fick ja. Det är ingen som har gjort en sådan studie hos Google tidigare, säger hon.

Att komma till Googleplex var en häftig upplevelse.

- Det är väldigt stort och annorlunda! Du ser volleyboll-planen, den stora Android-roboten och de glada, färggranna parasollerna i Google-färger utanför restaurangen.

- Du får en känsla av att det är lek fast på ett positivt sätt, det finns mycket allvar också. Det kändes också direkt att de tar hand om sin personal.

Efter att ha studerat Google på plats kan Annika Steiber konstatera att företaget har det mesta av den karaktäristik som är typisk för ett innovativt bolag enligt tidigare forskning - som att toppledningen spelar en viktig roll för företagets innovationsfokus, att det finns en stark korrelation mellan "people management" och företagets resultat och att en innovativ organisation inte får vara allt för strukturerad, hierarkisk och byråkratiskt.

Plattare organisationer med snabba beslutsvägar och direktkontakt mellan alla medarbetare är innovativt sett mer fruktbara.

- Om man ser ett företag som ett system måste det vara ett öppet sådant. Det finns en lära som säger att slutna system dör till slut medan system som är öppna kan överleva långsiktigt med rätt feedback, säger Annika Steiber.

Just här är Google ett ypperligt exempel tycker hon.

- De har inte ens försökt strukturera allt som händer, utan de försöker upprätthålla blandningen mellan kaos och struktur.Målet är att låta kreativiteten blomma och inte döda innovationsförmågan men också för att det ska finnas möjlighet att ifrågasätta dagens produkter och hur verksamheten bedrivs. På Google vill man ha personer som ständigt ifrågasätter status quo.

Av oro för att byråkratin och hierarierna ändå ska slå rot har Google till och med infört ett initaitiv där CFO:n varje år granskar verksamheten och säkerställer att den typen av tendenser håller sig borta.

- Det är ju ganska otypiskt att det är CFO:n och finansavdelningen som sköter den här typen av granskning, säger Annika Steiber.

Samtidigt görs en medarbetarundersökning där de anställda får berätta hur de upplever innovationsklimatet.

- Man följer hela tiden medarbetarna, ser hur de mår och om det finns signaler där man måste agera. Och HR-avdelningen tar fram lösningar och sätter in åtgärder om något inte fungerar.

Google investerar överlag mycket i människor. Det läggs mycket krut på rekryteringsprocessen. Viktigast är att den sökande har värderingar som överensstämmer med företaget. Han eller hon måste inte vara superspecialiserad eller ha jobbat i relaterade branscher, men det är viktigt att vara smart och kompetent.

- Du ska gärna ha ett entreprenörstänk, helst ha startat upp ett bolag som du sålt vidare. Och du ska vara van vid att jobba med små resurser men ändå få stora resultat, berättar Annika Steiber.

Mångfald, geografiskt, kulturellt och erfarenhetsmässigt uppskattas. Den erfarenhetsmässiga mångfalden får som sagt gärna handla om att man har startat och drivit företag, men det kan också  innebära att man har sprungit marathon i öknen, startat ett välgörenhetsprojekt i Amazonas, skrivit en roman eller bestigit Mount Everest, berättar Annika Steiber.

- På Google vill man ha annorlunda människor som gjort sådant som normala inte hinner med eller inte tänker på. På så sätt får man redan från början in personer som är speciella och som påvisar någon typ av innovationskraft och nyfikenhet.

Ett annat ord, eller värdering som ständigt  återkommer är ”humble” - ödmjukhet. Politiska strebrar som bara vill säkra en position och pinka revir göre sig icke besvär.

Annika Steibers observation är att företagskulturen på Google är ständigt närvarande och väldigt stark. Den fungerarsom ett osynligt ledarskap som talar om för medarbetarna hur de ska agera i så gott som varje situation.

Det måste vara en dröm att bara omges av arbetskamrater som gör spännande saker och är intelligenta och ödmjuka. Finns det inget negativt med att arbeta på Google?

- Vi trodde att de vi intervjuade skulle vara väldigt måna om att försvara företagets rykte och bara säga vissa saker men de kändes väldigt öppna och ärliga. Men när vi i slutet av intervjun frågade vad de såg för eventuella problem och brister kan jag i ärlighetens namn säga att det inte kom fram så mycket.

Det är ju inte så märkligt att man får en oerhörd kraft i ett företag när man bara tar in människor som har förmågan att tänka nytt och ifrågasätta och som är bra på problemlösning samtidigt som de är prestigelösa och bra på att lyssna och ta till sig.

- När företagets grundvärdering dessutom är ”share as much as you can” är det klart att arbetsmiljön gynnar innovation, säger Annika Steiber.Gratis nyhetsbrev -- Nyheter från CIO Sweden i din e-post varje vecka

Whitepaper: Låt kundens kontext skapa webbsidan


Vi håller just nu på att uppgradera våra kommentarsystem. Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Fakta

  •  I sin studie har Annika Steiber tittat på Googles organisation som helhet, för att få koll på allt från det operativa till hur grundarna tänker.
  • Hon har intervjuat i stort sett alla funktioner på alla nivåer. Det vill säga ingenjörer och produktuvecklare, marknadsföring, sälj, finans, HR och organisationsutvecklare. Från fotfolk via mellanchefer upp till personer på direktörsnivå. Samt med anställda som representerar olika typer av produkter, allt från add words till geopositionering.
  • Google hjälpte till att göra ett urval med flera tänkbara kandidater inom varje funktion, men för att säkerställa att studien var fristående från företaget gjordes ett sista slumpmässigt urval av Annika Steiber och hennes handledare.
  • Som grund för forskningsarbetet utgick hon från en egenutvecklad konceptuell modell som hämtat inspiration från Lean.
  • - Jag utgick från japanska koncept som Lean och Toyota production-system. Men i och med att de japanska modellerna fokuserar på kontinuerliga förbättringar och effektivitetstänk ville jag utforma en managementmodell som fungerade tvärtom, som inte fokuserade på kontinuerlig förbättring utan snarare på radikala innovationer, och som inte representerar bildindustrin eller stålindustrin som de japanska modellerna primärt har uppstått ifrån utan istället titta på it, säger Annika Steiber

Senaste nytt


Fler nyheter från CIO Sweden

- CIO Sweden:

I vimlet på CIO Awards


- CIO Sweden:

Mobiloperatören låter kunderna spara surftid


- CIO Sweden:

Allt fler jobb övertas av smarta maskiner


- CIO Sweden:

Inspiratörerna som vill hacka läroplanen


- CIO Sweden:

Mellanchefer mest missnöjda på jobbet

Mellanchefer mest missnöjda på jobbet


- CIO Sweden:

Klas Bendrik, Volvo Cars, är Årets CIO 2014


- CIO Sweden:

Karolinska institutets SMS-livräddare är Årets projekt 2014


- CIO Sweden:

Dr Maombi Project är Årets hållbara projekt 2014


- CIO Sweden:

Så mycket tjänar CIO:erna

Så mycket tjänar topp-CIO:erna


- CIO Sweden:

Elektroniskt körkort lanseras i USA


- CIO Sweden:

"Tillgång till internet bör vara en mänsklig rättighet"


- CIO Sweden:

"Digital affärsutveckling kräver ny kompetens"


- CIO Sweden:

Företag spenderar mer på mjukvara

Företag lägger allt mer pengar på mjukvara


- CIO Sweden:

7 förödande beteenden hos chefer

7 förödande beteenden hos chefer


- CIO Sweden:

Farliga usb-laddare kan skada användare och elektronik


- CIO Sweden:

Han tar Domstolsverket in i den digitala världen


- CIO Sweden:

Applikationer högst upp på it-chefens önskelista

Applikationer högst upp på it-chefens önskelista


- CIO Sweden:

CIO:erna om mindfulness-trenden


- CIO Sweden:

It-chefer inom offentlig verksamhet har bättre kontroll över it-inköpen


- CIO Sweden:

Strulande teknik en stressfaktor på jobbet

Strulande teknik en stressfaktor på jobbet

CIO Lägesrapport 2015

För tolfte året i rad genomför CIO Sweden CIO Lägesrapport – den största oberoende studien av CIO-rollen i Sverige. 

För att det ska bli en intressant studie är vi beroende av att du som CIO är med och bidrar. Vi hoppas att du kan avsätta lite av din tid.

Delta i undersökningen

Du som deltar får rapporten skickad till din e-postadress, helt gratis (värde 795 kr). Dessutom bjuder vi in 15 personer till middag och diskussionsträff.

Resultatet presenteras vid eventet CIO Trend 2015 och i CIO Lägesrapport 2015 som kommer ut till dig som är CIO-prenumerant tillsammans med CIO 1/2015.

CIO Awards 10 år

Nytt nummer ute nu

CIO Sweden 7/2014

Arena för IT

Månadens CIO

- CIO Sweden:

Kunskaps-CIO i Sverige och världen

Annons: Partnerkrönikor

”Höga krav i it-förändringens era”


”Buzzwords visar vägen”

Poddradio

Karriärpodden

CIO Lägesrapport

Bio med CIO

Krönikor

- CIO Sweden:

EA måste vara summan av alla delarna


- CIO Sweden:

EA kan inte vara summan av hela delarna


- CIO Sweden:

Rikets säkerhet står på spel

CIO-bloggat

Mest läst just nu


CIO överallt

CIO Sweden på:           

Whitepaper

Whitepaper: Låt kundens kontext skapa webbsidan

Artikelarkivet

CIO överallt


Håll koll med våra nyhetsbrev – CIO-brevet, Ledarskap & Styrning och SOA/EA. Anmäl dig här!

Köp CIO Sweden som PDF i IDG Shop.

Följ oss på:           

Aktuella event

Aktuella jobb

CS Kalender

Event för it-proffs -
anmäl ditt event här
Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig Alexandra Heymowska.

Kontakta CIO Sweden
  Adress: Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm.
Telefon: 08-453 60 00 [Karta
  Om cookies, personuppgifter & copyright

Copyright © 1996-2012 International Data Group