CIO Sweden

De bygger broar mellan it och verksamhet

Sida 1 / 4
It leder världen, men CIO:er gör det inte. Fler än en CIO lär ha mött samma reaktion som Zack Hicks, chef för Toyotas bilförsäljning i USA och därtill CIO, fick från en annan hög chef 2010, när företaget var tvun­get att återkalla tusentals bilar: ”Elden är lös! Vi har inte tid med ett it-projekt!”

Affärsledares benägenhet att se it som något som bara hör ihop med projekt är en utmaning för CIO:er i alla branscher. En it-avdelning må se sig själv som en strategisk aktör, med djup insikt i affären, men om den verkligen är det hänger i slutänden på om resten av företaget tycker likadant!


Zack Hicks.

På Toyota har Zack Hicks länge uppmuntrat sin it-avdelning att sätta sig in i vad företagets alla anställda gör, i syfte att korta tiden mellan att ett affärsbehov uttrycks till att it-lösnin­gen blir klar. Det har lett till många förbättringar, men då det verkligen gav utdelning var under återkallningen. För verksamheten var det högintressant att se hur allmänhetens uppfattning av varumärket påverkades av den negativa publiciteten. Så en it-grupp som testade ett affärsanalysverktyg beslöt sig för att testa det på klagomål som lämnats in till det amerikanska trafiksäkerhetsverket NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration).
– På sex timmar hade vi fått otroliga insikter i vad NHTSA:s data sa, till skillnad från vad pressen skrev, säger Zack Hicks.

Dessa data pekade på områden där To­yota kunde hantera kunders och investerares farhågor.

Men att sitta på informationen räckte inte. Minst lika betydelsefullt är att Zack Hicks, trots att han avfärdats av den första toppchefen, envist fortsatte påvisa hur användbart it är som partner. Det hade varit enkelt att dra sig tillbaka och ägna sig fullt ut åt de interna systemen, som knäade under alla extra telefonsamtal – de ökade från 3 000 till 92 000 per dag under krisen. Men istället gick han med resultaten till koncernchefen som sedan krävde att hela chefsgruppen tittade på verktyget och utvärderade dess potential.
Episoden är en klockren uppvisning av hur it kan fungera som partner i det strategiska samtalet.

– Det var där det visade sig att det betalar sig att ha ett lag som vet tillräckligt mycket om affären för att satsa strategiskt, säger Zack Hicks.

Det ena gav det andra och snart gick analysprojektet in i produktionen för att stödja företaget i arbetet med att bygga och sälja sådana bilar som kunderna vill ha ...

För den som  vill ändra synen på it i företaget gäller det att förbättra relationen mellan CIO:n och de andra cheferna i ledningen, liksom mellan it-personalen och andra yrkesgrupper.

Man brukar säga att första steget mot att bli en strategisk partner är att ”skapa förtroende och grundlägga trovärdighet för it-gruppen”. Det är lätt sagt, men i realiteten är förtroende en rätt personlig och invecklad sak. Särskilt svårt är det om du är en ny CIO som anställts för att få ordning på en it-avdelning som anses underprestera. Då är ju förhållandet till resten av verksamheten redan dåligt. Är omständigheterna mer neutrala finns klart bättre utsikter!

När Robert Webb började på Hilton Worldwide för två år sedan hamnade han direkt i heta stolen. Ett antal projekt stod på kö för att förverkligas, och it-avdelningen kämpade för att göra sin röst hörd när det gällde vilka projekt som skulle gå vidare.

Robert Webb fastnade för några projekt som skulle kunna göra ett bestående intryck på företaget – och bli ett prov på vad it kan åstadkomma, bland annat det nya bonusprogrammet Extended Rewards. Sedan såg han till att leverera resultat.
– I min värld bygger man förtroende genom att lova saker och hålla löftena – många gånger. Först därefter får du chansen att bygga djupare relationer, säger han.

Viktigast av allt är kommunikation. Enligt Robert Webb kan det aldrig bli för mycket av den varan! På Hilton har han flera kanaler för att få ut sitt budskap: varje månad en uppdatering om viktiga it-satsningar, varje kvartal en ”it-driftsöversikt” där ledare inom it och affärer synar status för större projekt och varje vecka ledningsgruppsmöten för varje projekt.

Och det går inte med passiv kommunikation, den måste vara aktiv!
– E-post är bra om man ska schemalägga möten, men det är i ledningsgruppsmötena, där vi jobbar med de riktigt svåra frågorna, kommer med löften och uppfyller löften, som grunden för förtroendet läggs.


Gratis nyhetsbrev -- Nyheter från CIO Sweden i din e-post varje vecka

Whitepaper: Bättre BI - om användaren själv får välja


Vi håller just nu på att uppgradera våra kommentarsystem. Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

kommentarer just nu. Kommentera du också!

Skriv en kommentarTill kommentarssidan

Fakta

Var ligger du på skalan i förhållandet mellan it och affärsverksamheten?

  1. Leverantör av tjänster. På denna nivå ses it-avdelningen som en pålitlig resurs när det gäller att sköta it-funktionen. En skicklig tillhandahållare av tjänster, men inte mer än så.
  2. Betrodd It-partner. Om din it-organisation är inriktad på företaget och regelbundet påverkar affärsverksamhetens ledare är den en betrodd partner när det gäller it-frågor.
  3. Jämställd partner. När it ses som en verkligt jämställd part har ni det som krävs för att driva strategin, vinna marknadsandelar och göra innovationer för användare och kunder.

Senaste nytt


Fler nyheter från CIO Sweden

CIO Sweden

Fredrik Frimodig

Han blir eHälsomyndighetens nye CIO


CIO Sweden

Är Bimodal den rätta modellen?


CIO Sweden

Upphandlingsguiden: Resursbemanning

Så upphandlar du resursbemanning


CIO Sweden

Uppkopplade kylskåp förändrar livsmedelsbranschen


CIO Sweden

Till final i CIO Awards - nu talar de på trendkonferens


CIO Sweden

Det bästa du kan göra för din karriär


CIO Sweden

Blir 2015 året då vi slipper lösenord?


CIO Sweden

Sakernas internet blir viktigast inom industrin


CIO Sweden

Uber utlovar 50 000 nya jobb i Europa


CIO Sweden

Ny teknik laddar mobilen med lampan


CIO Sweden

Faran med korta sourcing-kontrakt


CIO Sweden

Därför är medarbetare missnöjda


CIO Sweden

Sociala medier orsakar inte ökad stress


CIO Sweden

Robot

AI-forskningen måste ta sig an de etiska frågorna


CIO Sweden

CIO:er kan hjälpa marknadsavdelningen att höja värdet av nya teknikinvesteringar


CIO Sweden

Chefer lägger mycket tid på att hantera psykisk ohälsa


CIO Sweden

Ny rapport visar: It ses fortfarande som ett hinder


CIO Sweden

2015 blir ett stormigt år


CIO Sweden

Säkerhetsfrågor oroar


CIO Sweden

Ny teknik ska öka säkerheten för cyklister

CIO Lägesrapport

CIO Lägesrapport 2015

Nästa event

Nytt nummer ute nu

CIO Sweden 8/2014

Arena för IT

Månadens CIO

CIO Sweden

Kunskaps-CIO i Sverige och världen

Annons: Partnerkrönikor

”Innovation och tillgänglighet – framtidens konstanter”


Poddradio

Karriärpodden

Bio med CIO

Krönikor

CIO Sweden

EA ökar företagets Structural performance


CIO Sweden

Släpp det förgångna, blicka framåt


CIO Sweden

EA måste vara summan av alla delarna

CIO-bloggat

Mest läst just nu


CIO överallt

CIO Sweden på:           

Whitepaper

Whitepaper: Bättre BI - om användaren själv får välja

Artikelarkivet

CIO överallt


Håll koll med våra nyhetsbrev – CIO-brevet, Ledarskap & Styrning och SOA/EA. Anmäl dig här!

Köp CIO Sweden som PDF i IDG Shop.

Följ oss på:           

Aktuella event

CS Kalender

Event för it-proffs -
anmäl ditt event här
Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig Alexandra Heymowska.

Kontakta CIO Sweden
  Adress: Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm.
Telefon: 08-453 60 00 [Karta
  Om cookies, personuppgifter & copyright

Copyright © 1996-2012 International Data Group