CIO Sweden

Livet efter CIO: Fyra som vågade steget

Sida 1 / 6
(Ur CIO Sweden 8/2005)

Från visionär ledare av stora projekt till den som ansvarade för den rutinmässiga, dagliga driften av IT-tillämpningarna. För Jörgen Billström, då CIO på Busslink, blev förändringen av hans yrkesroll svår att smälta. Rutinarbete var knappast det han hade tänkt sig och det tog inte lång tid att bestämma sig – han valde att sluta.

Några månader senare började han istället arbeta på Alliansor, ett konsultföretag som sysslar med projekt- och testledning. Men här har hans uppdrag inget med IT att göra, istället handlar det om att leda människor i förändring. Idag titulerar han sig förändringskonsult eller kommunikationskonsult. Det kan låta som en radikal omsvängning, men skillnaden är mindre än man kan tro.
– Många människor är rädda för förändring och många företag kan behöva hjälp med kommunikationen inför stora förändringar. Det fick jag stora insikter i under min tid som CIO, säger han.

Det kan finnas flera skäl till att man väljer att byta jobb. Suget efter utveckling, nya utmaningar, förändring och högre lön är självklart vanliga drivkrafter. Vissa vill ha mer ansvar och klättra uppåt, några kanske drömmer om att starta eget, andra om att bli vd. Vissa kanske vill förverkliga en barndomsdröm, andra gå in i en roll som expert, någon kanske vill flytta till en annan stad, någon kanske blir uppsagd och ytterligare någon kanske bara vill ta det lite lugnare ett tag. CIO-rollen är som bekant krävande med press från olika håll och höga krav på förändringsvilja.

Eller så är det som i Jörgen Billströms fall, att uppdraget förändras till något mindre intressant, så att det enda raka är att gå vidare.

Hur det än ligger till så är åren som CIO knappast bortkastade. Med CIO-erfarenheten i bagaget är du väl rustad att möta kraven i många typer av roller. Det blir om inte annat tydligt i efterhand.

Jörgen Billström började som CIO på Busslink i samma veva som företaget bildades, i januari 1999 då Näckrosbuss och SL-Buss slogs samman. Hans ursprungliga uppgift var att få ihop bolagens system och att skapa en ny, modern produktionsplattform. Han minns de första åren med glädje.
– Det var ett otroligt kul uppdrag. Från början fanns där 22 separata operationsenheter. Vi kan säga att det var smått kaotiskt.

Det var mängder av applikationer som måste införas och Jörgen Billström och hans gäng fick bygga en helt ny infrastruktur, både vad gällde kommunikationsnätverk och struktur för produktionsanläggning. Det fanns helt enkelt en mängd saker att hugga tag i och det var roligt mest hela tiden.

Allt som allt tog projektet fyra år att genomföra. Och det var just det som var problemet. För efter de fyra åren kom Jörgen Billström till en bitter insikt – han var klar. Ett ögonblick han minns mycket väl.
– Jag började kallsvettas. Det hade varit så stora applikationer som hade implementerats och så grundläggande projekt att jag aldrig hade haft tid att tänka på vad som skulle hända när allt detta var klart, säger han.

Den bistra sanningen var att hans arbetsuppgifter skulle förändras radikalt – från ledare av stora projekt till den som ansvarade för driften av applikationerna.
– De investeringar som gjorts skulle åtminstone hålla i tio år, och det var det tidsperspektivet som fick mig att till slut bestämma mig för att gå vidare, säger han.

Året var nu 2004 och Jörgen Billström, som var 49 år, hade arbetat hela sitt vuxna liv med IT-frågor. Men han hade också en annan viktig erfarenhet: kunskapen om människors rädsla för förändring. Enligt honom själv var det den som avgjorde hans vägval.
– På Busslink hade jag ju sett hur människor var rädda för förändringar. Det var oerhört gripande och det var grunden till det jag jobbar med idag, säger han.

Tilläggas bör att Jörgen Billström, innan han kom till Busslink, alltid hade jobbat på leverantörssidan. På användarsidan fick han helt nya insikter i hur människor i förändring fungerar. Och det är dem han har nytta av idag i sin nya roll på Alliansor.
– Som CIO är du kunden, och det är en väldigt nyttig erfarenhet, oavsett vad du tänker syssla med efter det, säger han.

Kommunikatören

Namn: Jörgen Billström
Ålder: 50 år
Var CIO på: Busslink
När: 1999 till 2004.
Gör nu: Arbetar som kommunikations- och förändringskonsult på Alliansor.
Slutade som CIO: För att han insåg att alla stora projekt var genomförda på hans företag – nu återstod bara förvaltning.
Viktigaste erfarenheten: ”På Busslink såg jag hur rädda människor var för förändringar. Det var oerhört gripande och det var grunden till det jag jobbar med idag.”

3 tips från Jörgen Billström:

1. Satsa på relationskompetens. Det är nyckeln till att få användarna med sig. Lägg energi på rätt saker och se upp så att folk inte jobbar för mycket.

2. Spola fikonspråket. Vill du att IT-avdelningen ska vara serviceinriktad måste alla tekniker sluta använda kryptiska IT-termer. Lär dig själv och alla andra att förklara orden på svenska.

3. Positionera dig strategiskt. Det bör inte finnas för många nivåer mellan IT och vd. Då blir det för komplicerat och besluten fastnar i mellanleden. Dessutom är det lättare att fatta beslut om IT-
sidan är strategiskt positionerad, eftersom den har en klar bild av vad som pågår i hela företaget.


Gratis nyhetsbrev -- Nyheter från CIO Sweden i din e-post varje vecka

Whitepaper: Bättre BI - om användaren själv får välja


Vi håller just nu på att uppgradera våra kommentarsystem. Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

kommentarer just nu. Kommentera du också!

Skriv en kommentarTill kommentarssidan

Senaste nytt


Fler nyheter från CIO Sweden

CIO Sweden

Är Bimodal den rätta modellen?


CIO Sweden

Upphandlingsguiden: Resursbemanning

Så upphandlar du resursbemanning


CIO Sweden

Uppkopplade kylskåp förändrar livsmedelsbranschen


CIO Sweden

Till final i CIO Awards - nu talar de på trendkonferens


CIO Sweden

Det bästa du kan göra för din karriär


CIO Sweden

Blir 2015 året då vi slipper lösenord?


CIO Sweden

Sakernas internet blir viktigast inom industrin


CIO Sweden

Uber utlovar 50 000 nya jobb i Europa


CIO Sweden

Ny teknik laddar mobilen med lampan


CIO Sweden

Faran med korta sourcing-kontrakt


CIO Sweden

Därför är medarbetare missnöjda


CIO Sweden

Sociala medier orsakar inte ökad stress


CIO Sweden

Robot

AI-forskningen måste ta sig an de etiska frågorna


CIO Sweden

CIO:er kan hjälpa marknadsavdelningen att höja värdet av nya teknikinvesteringar


CIO Sweden

Chefer lägger mycket tid på att hantera psykisk ohälsa


CIO Sweden

Ny rapport visar: It ses fortfarande som ett hinder


CIO Sweden

2015 blir ett stormigt år


CIO Sweden

Säkerhetsfrågor oroar


CIO Sweden

Ny teknik ska öka säkerheten för cyklister


CIO Sweden

Hur effektiva är personlighetstesten?

Nästa event

Nytt nummer ute nu

CIO Sweden 8/2014

Arena för IT

Månadens CIO

CIO Sweden

Kunskaps-CIO i Sverige och världen

Annons: Partnerkrönikor

”Innovation och tillgänglighet – framtidens konstanter”


Poddradio

Karriärpodden

CIO Lägesrapport

Bio med CIO

Krönikor

CIO Sweden

EA ökar företagets Structural performance


CIO Sweden

Släpp det förgångna, blicka framåt


CIO Sweden

EA måste vara summan av alla delarna

CIO-bloggat

Mest läst just nu


CIO överallt

CIO Sweden på:           

Whitepaper

Whitepaper: Bättre BI - om användaren själv får välja

Artikelarkivet

CIO överallt


Håll koll med våra nyhetsbrev – CIO-brevet, Ledarskap & Styrning och SOA/EA. Anmäl dig här!

Köp CIO Sweden som PDF i IDG Shop.

Följ oss på:           

Aktuella event

Aktuella jobb

CS Kalender

Event för it-proffs -
anmäl ditt event här
Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig Alexandra Heymowska.

Kontakta CIO Sweden
  Adress: Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm.
Telefon: 08-453 60 00 [Karta
  Om cookies, personuppgifter & copyright

Copyright © 1996-2012 International Data Group