När CIO Mattias Douhan ska beskriva framtidens klädbutik låter det som science fiction. Men kassalösa system, virtuella skyltfönster och hologramteknik för klädprovning är produkter som finns redan idag – även om de är dyra.

Just kostnaderna verkar i och för sig inte vara något hinder. I egenskap av vice president och starkt affärsinriktad CTO på J. Christopher Capital, ett amerikanskt investmentbolag som går in tungt i mode och retail – och som även driver flera egna varumärken – tycks Mattias Douhan ha i princip oändligt med kapital till sitt förfogande för att placera företagets portföljbolag främst i världen vad gäller innovativ it-användning.
– Om vår ägare, Chris Burch, bestämt att det är bra för kunden, då tar vi den kostnaden, säger han.

Men visst finns det en gräns.
– Vi tittade på ett virtuellt skyltfönster där du kan se dig själv i bu­tiken tillsammans med ett gäng kändisar – som du på ett eller annat sätt har angett att du gillar. Det var bra, men fruktansvärt dyrt, så vi står över. Men vi kommer troligen att titta på det igen om ett par år, berättar han.

Enkelt och belönande


Fram tills nyligen var J Christopher Capital ett rent investmentbolag, men sedan en tid tillbaka driver man alltså även egna varumärken. Närmare bestämt nio stycken, varav ett är butikskedjan C. Wonder som är inriktad på kvinnor i åldern 35–40 år, i framför allt USA och Asien.

Det som gör C. Wonder lite extra spännande är tekniken. Bland annat har man avstått från det traditionella kassa- och larmsystemet, och tagit hjälp av rfid-chip och Ipod-enheter för att skapa en helt ny shoppingupplevelse. Det sistnämnda är viktigt, påpekar Mattias Douhan, tekniken har ju in­get egenvärde, utan den är där för kundens och affärens skull.
– Vi vill inte att kunden ska reagera med ”vilken cool teknik” utan med ”vilken bra upplevelse”. Vi vill underlätta shopping och skapa en positiv känsla i butiken. Det ska vara personligare, enklare och mer belönande att handla på C. Wonder än i andra butiker, säger han.Ytterst handlar det om att skaffa sig en egen nisch på en tuff marknad.
– Vi kan inte konkurrera med H&M om prisvärda produkter, vi måste göra något annat, och i H&M:s butiker har det inte skett något nytt på tio år, konstaterar Mattias Douhan som har lång erfarenhet av handel på en global marknad och som är väl bekant med just H&M. Innan han kom till J. Christopher Capital jobbade han i många år på H&M i bland annat Stockholm och Shanghai.

Shanghai är den stad han känner bäst. De senaste tio åren har han bott där permanent, och innan dess tillbringade han tio år med att pendla mellan Stockholm och Shanghai.
– Jag träffade min fru där och beslöt mig för att flytta dit, berättar han.

Nyskapande rfid-lösning

Mattias Douhan är alltså svensk, men det är inte ofta han är här någon längre tid. När vi möts är han på snabb-visit för att föreläsa om framtidens retail och C. Wonders nyskapande rfid-lösning på Handelshögskolan i Göteborg och en CIO-konferens i Stockholm.

Vi bläddrar igenom hans presentation och stannar till vid bilderna från den första C. Wonder-butiken som öppnade i Soho i New York i oktober 2011. Här finns som sagt inga kassor och kassaapparater, berättar Mattias Douhan. ­Istället använder butikspersonalen Ipod-enheter som är utrustade med kreditkortsläsare och rfid-skanner och som har direkt åtkomst till all butiks- och artikeldata i realtid.

Kunderna signerar sina köp via Ipoden och kan få kvitto via e-post eller till en skrivare i butiken. Men det verkligt nya är att alla, inte bara några, artiklar i butiken är försedda med rfid-chip. Det underlättar logistiken men ger framför allt nya möjligheter att optimera verksamheten.

Vilka plagg har provats i butiken, och vilka har sålts? Vilka har provats mycket, men inte sålt? Sådant är det möjligt att se direkt och räkna på.
– Genom att följa kundernas beteende kan vi anpassa marknadsföring och sortiment efter köphistoriken, konstaterar Mattias Douhan, som tycker att lösningen fungerar över förväntan även om det fortfarande finns vissa praktiska svårigheter.
– På tyg är det inga problem, men på en metallprodukt kan chippet vara svårt att läsa av, erkänner han.

Det hindrar dock inte C. Wonder från att använda rfid- tekniken fullt ut. Ett annat användningsområde är som ersättning för traditionella larm, chipen registrerar om en vara är betald eller ej. Förutom att vara smidigt innebär det en besparing – även om rfid självklart också har sitt pris.

Kostnaden ligger i dag på fem cent per chip, och är på väg ned mot tre cent. Det är dock väl investerade cent, säger Mattias Douhan – som dess­utom ser rfid som en förutsättning
för att maximera kundupplevelsen.
– Via systemet går det enkelt att styra och anpassa information på skyltar, i butikshyllor och i provhytterna, berättar han.