- CIO Sweden:

Sex tips: Så älskar du din marknadschef

Av

Sida 1 / 7
Det verkade så självklart. Marknads­avdelningen på Genworth Financial Wealth Management ville dra igång ett nytt projekt, och tog in en konsult som hjälp. Så småningom behövde konsulten tillgång till några nya filer som marknadspersonalen försökte ladda upp. Men det funkade inte, och man fick be it-supporten om hjälp.

Det visade sig att konsulten hade försökt använda en molnbaserad samarbetsplattform – och att Genworths säkerhetssystem automatiskt hade blockerat all uppladdning av alltför känsliga data till molnet. Det gick inte att föra över filer till konsulten: alltså funkade allt som det skulle, enligt it.
– Precis en sådan sak som kan leda till storbråk mellan CIO och marknadschef, säger John Murray, CIO på Genworth.

I det här fallet hade han dock hjälp av ett alldeles ovanligt starkt samarbete med sin marknadschef Myra Rothfeld.
– Jag förstod vad som driver hennes business, och hon hade försetåelse för det faktum att det är mig och inte henne de ringer till om vi blir hackade, säger han.

Så när hans personal berättade om problemet – och om att de tänkte fortsätta blockera konsulten – insisterade Murray på att de skulle vara mer tillmötesgående och istället hjälpa marknadsavdelningen att hitta andra lösningar.
– Kan vi låta dem koppla upp sig med vpn? Kan vi sätta upp en Sharepoint-koppling åt dem?

Det viktiga var inte bara att hitta en lösning, utan också att kommunicera.
– Vi sade inte: ”Det här är inte tillåtet, så sluta klaga”. Marknad har också deadlines och leveranskrav, och man ska inte sätta käppar i hjulet genom att tvinga dem att lägga en vecka på att tjafsa med it-avdelningen, säger Murray.
– Säg hellre att ”vi beklagar verkligen att det här inte går – men det går inte. Så vi ska hjälpa er att lösa det på ett annat sätt. Och nästa gång ni tar in en konsult kan vi vara med tidigt i processen och se till att det inte blir sådana här problem igen”.

Tack vare den inställningen stärktes bara banden mellan marknad och it på Genworth Financial Wealth Management. Idag bjuds it in att vara med och tycka till om presumtiva
leverantörer innan marknadsavdelningen tar in dem.
– Det är nödvändigt, även om det är ett extra steg i processen. För jag tror inte att vi på verksamhetssidan någonsin kan förstå vilken teknik ett nytt projekt kan påverka, säger marknadschefen Myra Rothfeld.
– Ibland är det en grundlig utvärdering, ibland går det väldigt fort om it ser att investeringen inte kommer att röra it-miljön.
CIO har en hel del på sitt bord som inte alls ligger på marknadschefens bord, och vice versa. Med tanke på deras respektive roller är det lätt att se varför de kan hamna i konflikt.
– Jag måste till exempel tänka på riskhantering. För vissa CIO:er är varje år när det inte händer något ett bra år, för all förändring är riskabel. Samtidigt måste marknadschefen ständigt försöka hålla kunden intresserad, säger Murray.

Det här resulterar i två helt olika inställningar till risk. Ur ett rent it-perspektiv är risk något man helst ska undvika så mycket som möjligt, men det synsättet kan sinka och till och med sänka företaget.
– Vi måste förstå att en verksamhet som växer alltid är en verksamhet som kommer att gå igenom ett visst mått av dynamisk förändring, säger Murray.

It har traditionellt premierat och belönat antiriskbeteende, med bland annat upptid som mätetal. Det säger Frank Cutitta, vd på Center for Global Branding och it-forskare på CSC:s tankesmedja Leading Edge Forum. Han har tillbringat de senaste sex månaderna med att intervjua just CIO:er och marknadschefer om det här samarbetet för Leading Edge Forums räkning. Det finns sällan incitament på it att försöka med något nytt, menar han.
– Marknadssidan ser it som landet där det går sakta, och landet där man säger nej. Och it ser marknad som missiler utan styrning, säger han.

En annan stötesten är att marknad och it har helt olika tidsuppfattning. Många it-avdelningar gillar att säga att de använder agila utvecklingsmetoder, och både it och marknad håller med om att det är viktigt att komma fort ut på marknaden. Dock är de inte alls överens om hur fort ”fort” är.
– Många it-avdelningar har jobbat på sätt som de själva har tyckt har varit väldigt agila, men som i marknadssidans ögon har varit närmast apatiska, säger han.

Och knappast någon av de CIO:er och marknadschefer som Cutitta intervjuat tror att relationerna kommer att förbättras.
– Våra resultat pekar på att 40 procent på båda sidorna ser att förhållandet har förbättrats, men lika många säger att det är status quo. Och resterande 20 procent säger att förhålladet har blivit sämre efter att marknadsavdelningen börjat föra in egna it-lösningar utan att it-sidan fått vara med och tycka till, berättar han.

På de företag där det faktiskt blivit bättre har det ofta behövts stora förändringar som initierats ända uppifrån ledningsnivå.
– Förbättringen kom när det tillsattes nytt folk på ledningsnivå som ville förändra företagskulturen, säger han.
Som CIO kan du ju inte börja byta ut folk i ledningsgruppen. Men det finns mycket du och din marknadschef kan göra för att så endräkt avdelningarna emellan. Här är sex idéer:


Gratis nyhetsbrev -- Nyheter från CIO Sweden i din e-post varje vecka

Whitepaper: Förstå din personal med data


Vi håller just nu på att uppgradera våra kommentarsystem. Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Fakta

Att andra avdelningar ordnar med teknikleverans utan att involvera it-avdelningen är ett elände för många CIO:er. Marknads­avdelningen är inte oskyldig. Men ur deras syn­vinkel är det lätt att se lockelsen.
– På marknad är vi vana att tänka ”Hur kan jag få det här gjort så snabbt och billigt som möjligt?” säger Myra Rothfeld, marknadschef på Genworth Financial.
– Och om man jobbar med en stor intern it-organisation känns det i princip aldrig vare sig snabbt eller billigt, fortsätter hon.

Dessutom har många leverantörer upptäckt att det går att göra pengar på det som kallas ”mar­keting automation”.
– Jag tror att det är lättare än någonsin för marknad att runda it idag, när det finns så många leverantörer, konsulter och specia­lister som gärna vill sälja just till marknadsavdelningar, säger hon.
– Man måste verkligen bestämma sig om man ska lyckas låta bli.
Ett beslut som dock är att rekommendera, menar hon.

– Som marknadsförare har vi som mål att skapa bättre, snabbare kundupplevelser. Bästa sättet att göra det, enligt vad jag personligen har sett, är att jobba inom befintliga ledningsstrukturer och med marknadspersonal som verkligen förstår teknik!

I slutänden är förstås tanken att det ska löna sig att inte gå runt it-avdelningen – både för marknadsavdelningen och för före­taget i stort.
– Det handlar egentligen om konkurrenskraft och konkurrensfördelar, säger Glen Hartman, konsultchef på Accenture.
– Ett system som köps in på det viset blir vanligtvis en silo. Företag som tar tjuren vid hornen och lyckas koppla ihop CIO och marknadschef kommer därför att kunna dra ifrån konkurrenterna.

Senaste nytt


Fler nyheter från CIO Sweden

- CIO Sweden:

Webb-tv: CIO Awards på Berns


- CIO Sweden:

”Äntligen är det
människans tid”


- CIO Sweden:

Så firar CIO:erna jul


- CIO Sweden:

Elisabeth Hoeflich, CIO på Continental: "Hur mycket styrning behöver it?"


- CIO Sweden:

Ddos-attacker ej en prioriterad fråga hos företag

Belastningsattacker ej en prioriterad säkerhetsfråga


- CIO Sweden:

5 stora säkerhetstrender under 2015

5 stora it-säkerhetstrender 2015


- CIO Sweden:

I vimlet på CIO Awards


- CIO Sweden:

Mobiloperatören låter kunderna spara surftid


- CIO Sweden:

Allt fler jobb övertas av smarta maskiner


- CIO Sweden:

Inspiratörerna som vill hacka läroplanen


- CIO Sweden:

Mellanchefer mest missnöjda på jobbet

Mellanchefer mest missnöjda på jobbet


- CIO Sweden:

Klas Bendrik, Volvo Cars, är Årets CIO 2014


- CIO Sweden:

Karolinska institutets SMS-livräddare är Årets projekt 2014


- CIO Sweden:

Dr Maombi Project är Årets hållbara projekt 2014


- CIO Sweden:

Så mycket tjänar CIO:erna

Så mycket tjänar topp-CIO:erna


- CIO Sweden:

Elektroniskt körkort lanseras i USA


- CIO Sweden:

"Tillgång till internet bör vara en mänsklig rättighet"


- CIO Sweden:

"Digital affärsutveckling kräver ny kompetens"


- CIO Sweden:

Företag spenderar mer på mjukvara

Företag lägger allt mer pengar på mjukvara


- CIO Sweden:

7 förödande beteenden hos chefer

7 förödande beteenden hos chefer

CIO Lägesrapport 2015

För tolfte året i rad genomför CIO Sweden CIO Lägesrapport – den största oberoende studien av CIO-rollen i Sverige. 

För att det ska bli en intressant studie är vi beroende av att du som CIO är med och bidrar. Vi hoppas att du kan avsätta lite av din tid.

Delta i undersökningen

Du som deltar får rapporten skickad till din e-postadress, helt gratis (värde 795 kr). Dessutom bjuder vi in 15 personer till middag och diskussionsträff.

Resultatet presenteras vid eventet CIO Trend 2015 och i CIO Lägesrapport 2015 som kommer ut till dig som är CIO-prenumerant tillsammans med CIO 1/2015.

Nästa event

Nytt nummer ute nu

CIO Sweden 8/2014

Arena för IT

Månadens CIO

- CIO Sweden:

Kunskaps-CIO i Sverige och världen

Annons: Partnerkrönikor


”Höga krav i it-förändringens era”

Poddradio

Karriärpodden

CIO Lägesrapport

Bio med CIO

Krönikor

- CIO Sweden:

EA måste vara summan av alla delarna


- CIO Sweden:

EA kan inte vara summan av hela delarna


- CIO Sweden:

Rikets säkerhet står på spel

CIO-bloggat

Mest läst just nu


CIO överallt

CIO Sweden på:           

Whitepaper

Whitepaper: Förstå din personal med data

Artikelarkivet

CIO överallt


Håll koll med våra nyhetsbrev – CIO-brevet, Ledarskap & Styrning och SOA/EA. Anmäl dig här!

Köp CIO Sweden som PDF i IDG Shop.

Följ oss på:           

Aktuella event

Aktuella jobb

CS Kalender

Event för it-proffs -
anmäl ditt event här
Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig Alexandra Heymowska.

Kontakta CIO Sweden
  Adress: Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm.
Telefon: 08-453 60 00 [Karta
  Om cookies, personuppgifter & copyright

Copyright © 1996-2012 International Data Group