CIO Sweden

CIO-rollen kan kosta dig livet

Sida 1 / 5
Tommy Lindberg.
(Ur CIO Sweden 8/2003)

Tommy Lindberg på Expressen vet. ­Efter en period av för mycket jobb och för lite sömn bröt han samman. Medvetslös segnade han ner framför ögonen på fru och barn. Och för en utarbetad Anders Persson på Telia slutade bilresan hem från arbetet i diket.

Rollen som CIO är ensam och pressad. Många förnekar att de lider av stress. Därför är den här berättelsen om Tommy, Anders och ­ytterligare fem drabbade CIO-er så viktig.


När Tommy Lindberg ska koppla av söker han sig till havet. Han tillbringar timmar med att paddla kajak i vattnen runt Värmdö. För att skapa en motvikt till sina intensiva arbetsdagar som IT-chef på Expressen behöver han ägna sig åt något som uppslukar honom minst lika mycket. Först då kan han få ro – något som faktiskt är livsnödvändigt.

Tommys arbetsdag är en dag kantad av stressfaktorer. Som CIO, eller IT-chef vilket är hans formella titel, lever han mitt i en skärningspunkt – mellan det strategiska ansvaret för utvecklingen och det operativa ansvaret för att den dagliga driften fungerar.
Det är högt tempo och konstant tryck. Tommy Lindberg är väl medveten om att det lätt blir för mycket och att han måste se upp så att inte stressen tar överhand. Den första varningssignalen kom för några år sedan. Efter en period med intensiv arbetsbelastning svimmade han på en middag med goda vänner. Efter en god måltid med ett glas vin satte sig sällskapet i soffan, sedan blev det svart.

– Hjärnan stängde av, jag var helt borta en kort stund. Jag kände att jag inte var sjuk, utan att det helt enkelt bara blev för mycket. Jag var slutkörd, säger han.

– Jag och min fru hade dessutom stressat för att hinna i tid till middagen, så där som man gör. Stressar med det privata och tycker att det tar tid från jobbet och projektet.

Tommy berättar att han fick lägga sig och vila en stund och sedan åkte han och hans fru hem. Just då blev han inte direkt rädd utan han tyckte mest att det kändes snöpligt, att det var lite pinsamt att försvinna från sällskapet sådär. I verkligheten var det naturligtvis en desperat signal från kroppen att den behövde vila. Något frun och vännerna insåg.
– De tyckte att det verkade som om jag behövde sänka tempot lite, erkänner han.

Så här i efterhand inser Tommy att svimningen var en konsekvens av att han hade jobbat på högtryck i flera veckor utan att avsätta tid till återhämtning. Det var jobb till långt in på nätterna och på helgerna och ingen vila.
– Det var som när jag gick på KTH och hade tentavecka med plugg dygnet runt. Med den skillnaden att efter en tentavecka kunde man återhämta sig. Det gjorde jag inte nu, jag körde på som om det var tentavecka hela tiden.

Svimningsincidenten inträffade visserligen innan Tommy Lindberg blev IT-chef, men även om han lärt sig hur viktigt det är att avsätta tid till återhämtning är det knappast en mindre stressad arbetssituation han har idag. Liksom många andra i hans position vittnar han om den starka press det innebär att svara upp till verksamhetens krav på utveckling och effektivitet samtidigt som den dagliga driften måste flyta smärtfritt utan störningar. Det dagliga ansvaret på en kvällstidning är tufft. Två timmars försening kan innebära en förlorad dag – den tidning som inte kommer ut i tid finns inte. Trycket på att systemen fun­gerar är hårdast närmast deadline. Med webbupplagan, bilagor nästan varje dag och visst åtagande för driften av tidningen Stockholm City är det deadline nästan hela tiden.
– Toleranströskeln är låg, tidningens utgivning är lag. IT är mycket viktigt för utgivnin­gen, men vi har egentligen inte resurser för att garantera utgivningen, säger han.

Det ställer höga krav på chefen, i värsta fall kan det bli jobb dygnet runt. Det är helt enkelt Tommy Lindberg som ansvarar för att problemen blir lösta om ingen annan finns på plats.

Att rycka in på obekväma tider är naturligtvis en påtaglig stressfaktor, men det Tommy Lindberg uppfattar som än mer pressande är avsaknaden av inflytande. Det finns ett starkt krav från ledningen och de övriga organisationerna på att IT ska vara kostnadseffektivt, men till stor del saknar han kontroll över resurserna för att lösa uppgiften.
– Jag får en budget som jag ansvarar för. Men under budgetperioden kan nya projekt tillkomma som jag får försöka lösa, även om de inte varit planerade från början. Många gånger får jag ta ansvar för sådant som andra beslutat.

Det finns inte många att fråga om råd. Som IT-chef är han ensam i sin roll. De andra cheferna på tidningen är inte IT-orienterade, även om VD är kunnig och gärna är aktiv som bollplank i IT-frågor.
Tommy Lindberg känner sig ofta otillräcklig men han försöker bearbeta det genom att ha en professionell inställning, och han tycker att han blir allt bättre på att hantera situationen. Det gäller att sätta gränser, välja bort, anpassa sig efter resurserna och inse sina begränsningar.
– Blir bollarna för många får vi lägga bort några tills de ryms inom tid och budget. Först då kan vi göra ett bra jobb, säger han.
– Det här är vad jag hinner och klarar av. Man måste välja bort resten annars hamnar man i konflikt med sig själv.

Även på det personliga planet gäller det att inse sina begränsningar. Tommy Lindberg har lärt sig läxan och idag är han är noga med att lägga in avbrott. Det kan vara en enkel sak som att ta en promenad eller en joggingrunda för att skapa lite andrum. På så vis orkar han mer.
– Det är mer mentalt än fysiskt, säger han.

Överlag ser han till att inte jobba hela tiden och att ha en aktiv fritid. Utöver kajakutflykterna runt Värmdö lägger han mycket tid på träning och dessutom bygger han ett hus.

Det låter som något som skulle kunna vara minst så stressigt som att vara IT-chef, men enligt Tommy Lindberg hjälper det honom att koppla av från arbetet.
– Då släpper trycket. Det är viktigt att fritiden också är så intensiv att man kan tömma skallen. När man står i duschen och funderar på backup-system är det dags att inse att man behöver göra annat också.


Gratis nyhetsbrev -- Nyheter från CIO Sweden i din e-post varje vecka

Whitepaper: Bättre BI - om användaren själv får välja


Vi håller just nu på att uppgradera våra kommentarsystem. Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

kommentarer just nu. Kommentera du också!

Skriv en kommentarTill kommentarssidan

Fakta

 • Du har ont i magen, huvudvärk och du blir ständigt förkyld
 • Du känner dig känslomässigt förstenad
 • Du snäser åt folk: kolleger, din partner, barnen
 • Människor runt omkring dig säger att de är oroliga för dig Du känner att om du tar på dig en uppgift till kommer du att explodera
 • Du skulle vilja säga upp dig. Ofta.
 • Du känner dig hjälplös, har ingen kontroll.
 • Du vet att vad du än gör kommer det att bli fel…
 • …och du vet att när det har blivit fel är det bara du som bryr dig om det.
 • Du får skuldkänslor för att du har semester.
 • Du vet vad problemet är: alla andra.
 • Du kan inte sluta tänka på jobbet. Aldrig.

Ur "Vad vore livet utan stress?" av Tomas Danielsson.

 • Sluta jämföra dig med andra.
 • Våga prioritera – våga välja bort.
 • Sätt rimliga mål både för jobbet och fritiden.
 • Säg vad du är bra på men erkänn också dina begränsningar.
 • Samtala om allt.
 • Våga ta upp konflikter till ytan.
 • Var positiv.
 • Motion, kost och sömn i rätt proportioner
 • höjer din stressgräns.
 • Mental avkoppling.
 • Släpp loss barnet inom dig.
 • Jobba med ditt självförtroende.
 • Bilda nätverk.
 • Hitta glädjen.
 • Sök lust i vardagen.
 • Ge tid och uppskattning till andra.

Senaste nytt


Fler nyheter från CIO Sweden

CIO Sweden

Är Bimodal den rätta modellen?


CIO Sweden

Upphandlingsguiden: Resursbemanning

Så upphandlar du resursbemanning


CIO Sweden

Uppkopplade kylskåp förändrar livsmedelsbranschen


CIO Sweden

Till final i CIO Awards - nu talar de på trendkonferens


CIO Sweden

Det bästa du kan göra för din karriär


CIO Sweden

Blir 2015 året då vi slipper lösenord?


CIO Sweden

Sakernas internet blir viktigast inom industrin


CIO Sweden

Uber utlovar 50 000 nya jobb i Europa


CIO Sweden

Ny teknik laddar mobilen med lampan


CIO Sweden

Faran med korta sourcing-kontrakt


CIO Sweden

Därför är medarbetare missnöjda


CIO Sweden

Sociala medier orsakar inte ökad stress


CIO Sweden

Robot

AI-forskningen måste ta sig an de etiska frågorna


CIO Sweden

CIO:er kan hjälpa marknadsavdelningen att höja värdet av nya teknikinvesteringar


CIO Sweden

Chefer lägger mycket tid på att hantera psykisk ohälsa


CIO Sweden

Ny rapport visar: It ses fortfarande som ett hinder


CIO Sweden

2015 blir ett stormigt år


CIO Sweden

Säkerhetsfrågor oroar


CIO Sweden

Ny teknik ska öka säkerheten för cyklister


CIO Sweden

Hur effektiva är personlighetstesten?

Nästa event

Nytt nummer ute nu

CIO Sweden 8/2014

Arena för IT

Månadens CIO

CIO Sweden

Kunskaps-CIO i Sverige och världen

Annons: Partnerkrönikor

”Innovation och tillgänglighet – framtidens konstanter”


Poddradio

Karriärpodden

CIO Lägesrapport

Bio med CIO

Krönikor

CIO Sweden

EA ökar företagets Structural performance


CIO Sweden

Släpp det förgångna, blicka framåt


CIO Sweden

EA måste vara summan av alla delarna

CIO-bloggat

Mest läst just nu


CIO överallt

CIO Sweden på:           

Whitepaper

Whitepaper: Bättre BI - om användaren själv får välja

Artikelarkivet

CIO överallt


Håll koll med våra nyhetsbrev – CIO-brevet, Ledarskap & Styrning och SOA/EA. Anmäl dig här!

Köp CIO Sweden som PDF i IDG Shop.

Följ oss på:           

Aktuella event

CS Kalender

Event för it-proffs -
anmäl ditt event här
Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig Alexandra Heymowska.

Kontakta CIO Sweden
  Adress: Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm.
Telefon: 08-453 60 00 [Karta
  Om cookies, personuppgifter & copyright

Copyright © 1996-2012 International Data Group