På Networkers-konferensen i Las Vegas förra året sade Cisco-chefen John Chambers att fjärr­närvaro – telepresence, som det heter på engelska – sannolikt blir nästa ”avancerade teknik” Cisco satsar på. Och då betyder ”avancerad teknik” på Cisco-språk ett område där de ser intäkter på en miljard dollar om året.

Fjärrnärvaro är nästa generations videokonferens, och precis som det låter handlar det om att man ska få känslan av att folk är på plats, fast de inte är det.

Hur löser då en jätte med Ciscos resurser detta, om de ska dra in en miljard om året?

Jo, med dagens stora billiga platta skärmar går det att bygga en hel vägg av skärmar längs ett mötesbord, där fjärrnärvarande konferensdeltagare kan sitta på rad, en i varje skärm. Om bara kamerorna ställs upp rätt, folket på skärmarna visas i naturlig storlek och borden i andra änden av förbindelserna ser likadana ut som i konferensrummet, blir det en ganska snygg effekt.

Men inte så häftig – trots att Chambers sade att Ciscos ingen­jörer fått förhållningsorder att ”bygga det som i Star Trek”.

Annat är det med Dallas­baserade Teleportec! När du videokonfererar med deras utrustning ser du verkligen ut att sväva i luften, halvgenomskinlig som ett filmhologram. (Det som kallas hologram i filmer heter egentligen volymetriska bilder – äkta hologram är de där platta, silverskimrande sakerna som en lekman tröttnar på efter ungefär tio sekunder.)

Intressant nog liknar tek­niken den som användes i den legendariska scentrollkonsten ”Peppers spöke” från mitten av 1800-talet. Där såg publiken, i en diagonalt ställd glasskiva, spegelbilden av ett ”spöke” som egentligen stod bakom en vägg eller under scenen. Spöket belystes och ljuset ficks att studsa fram till glaset framför scenen genom sinnrika arrangemang av speg­lar. För åskådarna tycktes det sväva i luften, och det försvann i tomma intet när man släckte lyktorna på skådespelaren.

I Teleportecs system projiceras helt enkelt videokonferensbilden på en diagonal glasskiva. Glaset är tjockt och späckat med speglande partiklar, så bilden både skimrar lagom överjordiskt och får, faktiskt, en viss 3D-känsla.

2005 uppträdde den tecknade popgruppen Gorillaz med liknande teknik på en stor scen på en MTV-gala. Futuristerna Ray Kurzweil och Ray Bradbury har båda event-talat via Teleportec-maskin. Och holografiska konferensbord och och talarstolar finns att hyra och köpa via europeiska filialen Teleportel i Bryssel. Billigt är det inte – men det är verklighet.