Idag meddelar brittiska företaget Alfresco att man slår sina påsar ihop med Facebook för att skapa en plattform för dokumenthantering (ECM). Syftet är att göra publicering av företagsdokument till Facebook lika enkelt som att publicera till företagens egna webbar.

Alfrescos vd John Powell, tidigare operativ chef på Business Objects, är i Sverige för att berätta om företagets öppen källkodsbaserade satsning på dokumenthantering tillsammans med svenska Redpill.

Facebookplattformen, som är en del av satsningen, ska låta företagsdokument laddas upp och delas med kunder och anställda på ett kontrollerat och säkert sätt.

– Applikationen skapar ett utrymme, där du kan börja lagra dokument. Och den ser till att innehållet är säkrat, och bara ses av rätt människor, berättar John Powell.

Hans filosofi är att användarna inte ska behöva hoppa mellan olika applikationer, utan kunna jobba i de miljöer som de redan är bekanta med. Enligt Powell är all kod klar, och det enda som återstår är att göra applikationen tillgänglig.

Varför Facebook? Är det hypen som ligger bakom?
– En mängd stora företag tittar på hur de kan dra nytta av populariteten i Facebook och få samma möjligheter, men koppla ihop det med företagets infrastruktur. Självklart behöver det vara säkert, de behöver ha kontroll över innehållet på sina servrar. Från användarens perspektiv vill de ha ett sömlöst perspektiv, de vill inte behöva oroa sig för att ”nu är jag i Facebook, nu måste jag lämna Facebook och gå till företagets portal”. Varför måste de göra det?

– Det måste inte vara en massa separata applikationer, från ditt perspektiv så loggar du bara på, kanske på Facebook, eller Google, eller vad som nu är ditt favoritsätt att konsumera information över webben. Sen kan du använda resurser som Alfresco under detta, och din IT-avdelning kan vara försäkrad om att du inte bryter mot någon företagspolicy genom att göra det.

Är det verkligen säkert för företag att använda sig av plattformar som Facebook? Eller bör de bygga sina egna varianter?
– Bra fråga. Jag tror att det fortfarande utvecklas. Vi har några företagskunder som i stort sett kommer att ta Alfresco, och på sätt och vis bygga sin egen Facebook-kapacitet, innanför sin brandvägg, men använda Facebook som en slags mall. Vi träffar andra som hellre använder Igoogle eller Facebook än att utveckla egna varianter. Det är för tidigt att säga vilken metod som är bäst. Men vad man ska komma ihåg är att om ditt nätverk och dina kontakter redan finns i Facebook, vad finns det för poäng med att tvingas gå till ännu ett system? Återigen så handlar det om att användarvänlighet och ekonomi avgör vad som lyckas. Om Facebook visar sig hålla, det återstår att se. Men det koncept som de har lanserat på marknaden har ju visat sig vara väldigt övertygande.

Läs mer: