Förra veckans konferens Nasscom Indian Leadership Summit ägde rum i världens största demokrati – och på världens största fria marknad.

År 2025 beräknas Indien vara en av världens fem största ekonomier. Och landet har världens snabbast växande unga befolkning.– Dessutom kan du nå 70 procent av världens befolkning på fem flygtimmar, säger Wim Elfrink, vice vd och globaliseringschef på Cisco.

– Dessutom kan du nå 70 procent av världens befolkning på fem flygtimmar, säger Wim Elfrink, vice vd och globaliseringschef på Cisco.

Wim Elfrink tror starkt på Indiens framtida utveckling. Så starkt att han tagit sitt pick och pack, familjen och tre hundar och flyttat hit. I dag bor han i Bangalore, Indiens svar på Silicon Valley.

– Det finns mycket talang i Indien. Speciellt för oss på Cisco – här finns de ingenjörer vi behöver. Och man räknar med att ytterligare 700 000–750 000 ingenjörer kommer att utexamineras de närmaste 10–20 åren.

 
 
  

Läs mer: Indier på väg i Europa
   
Jämför man med situationen i Europa blir det uppenbart att vi lever i mitt i ett skifte. Europa har en åldrande befolkning och har svårt att få unga att läsa teknik. Wim Elfrink kallar det för en ”rebalance” – att världen blir lite mer balanserad.
– Alla länder måste tänka om och skaffa en ny positionering. Europas länder måste hitta nischer. Regeringar bör fråga sig vad det är som gör ett land attraktivt. Världen håller på att bli platt och innovation sker nu överallt, inte bara i väst.

Innovation är centrum i vad Cisco gör på sitt globaliseringscenter i Bangalore. Att man valt att lägga en så viktig del av verksamheten där beror inte på att löneläget är fördelaktigt. Det beror istället på att kompetensen finns i Asien, i dag och i framtiden, anser Wim Elfrink. De låga kostnaderna är bara en bonus. Indien är dessutom en bra knutpunkt på grund av sitt geografiska läge, en stark akademisk tradition och många välutbildade ingenjörer.

Men det finns utmaningar också – bredbandsutbyggnaden måste få fart om Indien ska kunna köra på fullt ut.

– Det finns stora infrastrukturproblem, där ligger Indien långt efter. Det räcker inte att bygga vägar, säger Wim Elfrink.

Det pratas mycket på Nasscom-konferensen i Bombay om hur offshore outsourcing i dag handlar om kompetens snarare än om pris. Man outsourcar inte längre bara för att spara pengar. Det är lovande för ett land som Indien. För ett land kan inte bygga en långsiktig strategi på låga kostnader, anser Wim Elfrink. Indien bygger dessutom nu upp sin egen industri och sina egna varumärken – nyligen fick jätteföretaget Tata världens uppmärksamhet när de tillkännagav att de tänker producera världens billigaste bil. Inte billig för att den produceras i ett låglöneland: billig för att designen är smart.

– För CIO:er i Europa är utvecklingen både ett hot och en möjlighet, säger Wim Elfrink. Trenden är att du sköter innovationer internt, men allt annat kan göras var som helst i världen. Det kallar vi för intelligent outsourcing. Det som inte är kärnverksamhet för mig, men är det för någon annan – det kan jag låta dem göra.