Stallman började prata innan han ens fått ordet. När han skulle presenteras berättade presentatören att det skjutits salut för honom för 1996 då han utnämdes till hedersdoktor.

- Ni missade mig, ropade Stallman.

- Vi ska sikta bättre nästa gång, lovade presentatören och kallade sen fram en professorskollega som fick sätta den veckade hatten på Stallmans huvud samtidigt som applåderna ekade i den fyllda F1-aulan på KTH.

Stallman började med att säga att vårt samhälle värderar programvara på fel grunder. Om programvaran är stabil, om den är kraftfull och vad den kostar är ingenjörsmässiga frågor. Stallman menar att det viktigaste är om den bidrar på ett positivt sätt till samhället och vad den gör för individens frihet. Det är också här han menar att skillnaden ligger mellan Linux-gänget och det som kallas öppen källkod, som står för det rent tekniska. Som företrädare för GNU-sidan menar Stallman att friheten är viktigare.

- Fri mjukvara är mjukvara som respekterar användarens frihet. Proprietär programvara gör användarna splittrade och hjälplösa. Fri mjukvara ska vara fri som i yttrandefrihet, inte som i gratis öl. Det finns fyra grundläggande friheter som mjukvara måste uppfylla för att vara fri. Den "nollte" är att du som användare ska kunna köra den som du vill. Den första är att du ska kunna studera källkoden och göra ändringar i den. Den andra är att du ska kunna dela med dig av den, gratis eller sälja den. Den tredje är att den ska bidra till samhället på ett positivt sätt. Ifall en eller flera av dessa saknas är mjukvaran inte fri utan en attack på samhället. Då är den en fälla att ramla i, sade Richard Stallman.

- Det viktigaste i ett samhälle är att hjälpa sin nästa, the spirit of good will. Vi har inte råd att tappa den inställningen.

Stallman talade också om fildelning och hur dumt han tycker det är att använda ordet pirat om de som kopierar upphovsrättsligt skyddat material.

- Vad är det för propagandaspråk? Låt dem inte komma undan med att jämföra fildelning med att angripa fartyg, sade Stallman och fick applåder. Ett par bänkrader bakom mig satt piratpartiets ordförande Rickard Falkvinge och såg lite fundersam ut.

Andra uttalanden som drog ner applåder var att Windows är spionprogram och att förmodligen lärde sig Microsoft att bygga in funktioner som spionerar på användaren från Real Player. För Microsoft är så dåliga på att utveckla egna saker.

När Stallman tog emot hatten sa han att han brukar ha gloria och kallas Saint Ignucius. Många trodde han skämtade.

Klicka här för en bild på Saint Ignuucius.