Undersökningar visar att CIO:er ofta håller fast vid sina resursplaneringssysten (ERP) trots problem som höga kostnader, lite innovation och svårigheter att anpassa systemen till företagen.

Men den nya trenden stavas öppen källkod, skriver CIO Magazine. I alla fall för små- och medelstora företag. Öppen källkod har blivit allt mer populärt i takt med att operativsystemet Linux, som bygger på tekniken där kunderna själva kan ändra i källkoden och skräddarsy mjukvara för sina egna behov.

Också i Sverige verkar CIO:erna ha börjat nosa på tekniken. När CIO Sweden i slutet av förra året lät 18 CIO:s mäta trender tyckte sju att öppen källkod var hett, nio bedömde det som ljummet medan bara två såg det som iskallt.

Eftersom ERP-system kräver ganska speciella lösningar för olika företag gör det öppen källkod till ett attraktivt alternativ. Företag brukar också uppskatta att kunna granska koden för så viktiga system som ERP.

Men det främsta försäljningsargumentet bland mindre företag brukar vara den betydligt lägre kostnaden jämfört med att köpa licens och underhålls-avtal från Oracle eller SAP.

Så var det i alla fall för Cederlane, ett företag som producerar fryst mat. Enligt CIO Daniel Baroco tjänade företaget ”några hundra tusen dollar” redan i starten genom att välja ett ERP-system som bygger på öppen källkod istället för ett från något av de etablerade ERP-företagen.

Sedan har systemet fungerat utmärkt. Samtidigt som företagets intäkter har ökat från 40 miljoner dollar till 600 miljoner dollar har pappersmängden för att skapa ordrar minskat betydligt, samtidigt som man nu kan spåra svinn i produktionskedjan, något man inte hade samma möjlighet till innan.

- Jag visste inte mycket om öppen källkod-grejen när vi införde systemet. Jag blev en fan när jag såg resultatet, säger Daniel Baroco till CIO Magazine.

Lilly Ned, vd för open-sourceföretaget xTuple, berättar hur attityden mot öppen källkod har förändrats.
- Rädslan kring öppen källkod har verkligen försvunnit. När vi startade företaget 2001 var vi fortfarande tvungna att utbilda folk i vad öppen källkod är, säger hon till CIO Magazine. 

Öppen källkodleverantören
Compiere ökade sin försäljning med 300 procent år 2007, och prognosen är en lika hög ökning I år. Enligt företagets chef Don Klaiss är open-sourcetrenden ännu tydligare ibland annat Europa än den är I USA.

- Det finns delar av världen, framförallt i Europa och Latinamerika, där det finns en stark förkärlek till öppen källkod. Kunder är väldigt trötta på att betala höga licens- och underhållskostnader, säger han till CIO Magazine.