- Jag trodde inte att någon använde öppen källkod i så viktiga system som ERP, säger Harald Fragner, IT-arkitekt på Systembolaget.

Men enligt CIO Magazine är ERP som bygger på öppen källkod på frammarsch bland främst små- och medelstora företag både i USA och Europa.

Men de svenska CIO:er som CIO Sweden talat med verkar skeptiska. Även om man ser fördelar med öppen källkod – till exempel lägre kostnader och större flexibilitet, vill man vara säker på att ha support och hjälp för de mest kritiska affärssystemen.

- Det krävs en strak distributör som kan serva, utveckla och anpassa. Det känns väldigt vanskligt att lägga ERP helt på öppen källkod, säger Helena Nilsson, teknisk strateg på Sveriges Television.

Lowe Westlund, CIO på SF bio, säger att han inte ser några egentliga hinder med att basera ERP på öppen källkod, men att man inte har några planer på det i nuläget.

- För några år sedan litade jag inte på öppen källkod, men i dagsläget är det helt klart ett alternativ att överväga, säger han.

Också Harald Fragner och Helena Nilsson menar att öppen källkod är ett alternativ att kombinera med större leverantörer eller för mindre delar av affärssystemen.

-Generellt ser vi positivt på öppen källkod. Vår strategi är att alltid överväga det alternativet. Vi använder det redan inom vår integrationsplattform. Fördelarna är dels att man inte låser in sig med en leverantör och det är också ofta billigare, säger Helena Nilsson.

- Inom vissa delar av ERP går det alldeles utmärkt att använda öppen källkod. Det innebär lägre kostnader och är mer dynamiskt.

Också på SF bio överväger man hela tiden öppen källkod som alternativ.
- Vi tittar på det för en applikation just nu. Och då är det inte kostnaden som lockar, utan det verker helt enkelt vara ett bättre system, säger Lowe Westerlund.