Kommissionären gjorde sina uttalanden om öppen källkod på tisdagen under en konferens som anordnades av den ideella gruppen OpenForum Europe, som jobbar för en öppen standard, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Hon menade att använda ett format som kan användas av flera leverantörer och utan att betala en avgift är ”väldigt smart affärsstrategi”, och menar att regeringarna i alla EU-länder bör föregå med gott exempel genom att själva välja öppen källkod. Enligt Kroes kommer också EU kommissionen att leva som man lär när man väljer mjukvarustandard.

- Det ska inte vara beroende av en leverantör, det ska inte acceptera stängda standarder och det måste vägra bli inlåst i en speciell teknologi.

Av många sammanknippas hennes kommentarer med det faktum att Microsoft just nu utreds för en andra gång av EU, som misstänker att mjukvarujätten brutit mot konkurrenslagen genom att medvetet hålla sig borta från ett existerande öppet format som backades av IBM och öppen källkod-utvecklare till förmån för sin egna version OOXML.

Trots protester blev OOXML i april godkänd som internationell standard, något som banade vägen in i regeringar och stora företag. OOXML:s kritiker menar att koden stänger ute alla konkurrenter och tvingar användare att köpa Microsoft-produkter.

- Vi måste vara medvetna om de långsiktiga kostnaderna för en inlåsning: du är ofta bunden även vid efterträdande generationer till teknologin. Det kan också spridas så att du låses vid andra produkter och tjänster av den leverantören, säger Kroes.