På morgonen såg det först ut som att det inte skulle komma så många till demonstrationen.

- Jag tror att många är upptagna med att bråka med Bofors i Karlskoga, säger Monica Dahlby från Kvinnor för Fred.
- Jag blev ledsen igår när de valde den tredje linjen och skickade på återremiss. Sen kör de väl igenom det precis som Lissabonfördraget. De lär ändra på några detaljer och sen klubbas det igenom, säger Monica Dahlby.

I takt med att klockan passerade åtta fylldes platsen utanför riksdagens huvudentré av demonstranter och journalister. De senare var extra talrika eftersom journalistförbundet uppmanat medlemmarna att demonstrera. Många hade hörsammat uppmaningen att klä sig i vitt. Snart dök det också upp fanor från Miljöpartiet, Muf och SSU. Det politiska motståndet mot lagförslaget är ett kapitel för sig. Alla ungdomsförbund är emot. Borgarna som var emot lagen när de var i opposition är nu positiva och Socialdemokraterna som tog fram lagförslaget är nu emot.

- Jag är förvånad över att borgarna när de kom i regeringsställning valde att hålla fast vid ett lagförslag som de kritiserade i opposition och som sossarna tagit avstånd från. Det finns inget om det i det de gick till val på, säger Staffan Malmgren, jurist och kolumnist i TechWorld.

Vi frågade runt i den växande folksamlingen och fick liknande resonemang som svar från olika människor.

- Det är viktigt att folk får vara i fred, att de inte blir övervakade hela tiden, säger Martin Jernberg som också var tidigt på plats.

- Det här förskjuter maktbalansen mellan stat och folk på ett sätt som är ovärdigt en demokrati. Det sätt som det här genomförs på är inte helt olikt en statskupp, säger Rickard Falkvinge, ordförande för Piratpartiet.

- Jag tror att de skickar det på återremiss och sen ändrar någon kontrollpunkt. Som om det vore kontrollpunkterna det är fel på, säger Per Hellqvist, IT-säkerhetsexpert på Symantec och bloggare på IDG.se. Han tillägger:

- Jag lyssnade igenom riksdagens debatt om utförsäljningen av Posten igår. Den sista talaren sa att kanske Posten får ett uppsving igenom om FRA ska få avlyssna Internet. En skön kommentar, säger Per Hellqvist.

- Jag är här i egenskap av operatör och vill säga att detta är ett intrång i rätten om brevhemlighet. Folk ska kunna känna sig trygga när de chattar och mailar, säger Jon Karlung, vd för Internetoperatören Bahnhof.

Många av demonstranterna talar med varandra. En av dem står dock ensam i bakgrunden med svarta solglasögon täckta av små paljetter. Han ser lite ut som en fluga i ljus kostym. På hans plakat står det ”se bra ut – inte in”.

- Det är en väldigt dramatisk vändning att gå från avlyssning av misstänkta efter specialtillstånd till att avlyssning blir regel. Namnet? Eh, Freddy Suzuki från Korpilombolo, säger han.

En av de som bokstavligt talat skällde på lagförslaget var Allan, en strävhårig tax med egen blogg.
- Allan tycker att det är en otäck lag. Han vill kunna maila sina kompisar i fred, säger Allans matte.

- Men hur kan någon som går runt med sitt ID-nummer tatuerat i örat tycka att integritet är viktigt?

- Den är bara kopplad till Kennelklubben och det har han för att kunna hitta hem. Han har nämligen lite svårt att göra sig förstådd, säger Allans matte.

På sin blogg hade Allan hotat att stanna hemma från demonstrationen ifall någon tänkt klä honom i några barnkläder. Någon har förmodligen tänkt om under natten, för barnkläder är just vad han har på sig.

Klicka här för Per Hellqvists blogg

Läs även: Uppgörelse om FRA-lagen.