Efter den senaste stora cyberbrottskandalen där 41 miljoner amerikaner fick kontokortsuppgifter stulna av en kriminell liga, säger säkerhetsföretaget Finjan att fallet väl stämmer överens med de slutsatser företaget själva dragit om hur de cyberkriminella organiserar sig och hur deras tillvägagångssätt ser ut.

En cyberliga är enligt företaget Finjam ofta välorganiserad, består av åtta till tolv medlemmar, operera globalt och agerar helt proferssionellt. Med andra ord handlar bedrägerierna i stort sett uteslutande om att tjäna pengar.

För att studera cyberkriminaliteten använder Finjam en rad metoder. En av metoderna går ut på att föra en konversation med de kriminella över nätet. Efter de senaste gripandena i den stora amerikanska korthärvan betonar också Finjams CTO, Yuval Ben-Itzhak, vikten av att myndigheterna lyckas samarbeta över nationsgränserna för att komma åt brottsligheten på nätet.
- Skalan av det här senaste bedrägeriet är hisnande, och det visar tydligt den professionella approach dagens cyberkriminella har. För cyberbrottslingarna är det bara affärer, men bedrägerierna skapar stora skador och mycket besvär för dem som drabbas, säger han i ett pressmeddelande.