Svenska Spels datorhallar i Visby hanterar nästan alla speltransaktioner från Sveriges spelkunder. Det handlar om miljontals transaktioner dagligen. CIO Anders Granvald kan inte ge några exakta siffror på rak arm, men han vet att systemen hanterar fler trasaktioner än vad OMX gör med alla sina aktiebörser tillsammans.

Nu är det dags att byta ut kyl- och elsystemen i serverhallarna. Det man gör är att sätta upp installationsrack med integrerad kyla. Fördelarna för Svenska Spel är många.
- Framför allt blir vi av med gammal kylutrustning och får därmed mer golvyta i hallarna. Sen får vi så klart också effektivare el och kyla, vilket leder till besparingar och mindre miljöpåverkan, säger Anders Granvald.
Vad det gäller besparingar räknar Svenska Spel med att spara runt 300 000 kronor om året.

Vilka är dina viktigaste prioriteringar på IT-sidan nu efter semestern?
- Vår högsta prioritet är utan tvekan bytet av el- och kyla i datorhallarna. Bytet sker under pågående drift, så det är en riktig utmaning.
Anders Granvald säger att andra prioriteringar är fortsatt utveckling - nya spel, nya IT-stöd samt en ny version av Svenska Spels hemsida.

Vilka tycker du är de hetaste IT-trenderna just nu?
- Många pratar om grön IT, men det tycker jag är lite av ett modeord. Visst ska man försöka få ner sin miljöpåverkan, men det är nästan en självklarhet. De största trenderna just nu tycker jag är ökad konsolidering och viljan att få IT att ytterligare närma sig affären.