Många svenskar har nog uppfattningen att Colombia är ett mer eller mindre laglöst land där makten delas mellan knarkbaroner och gerillakrigare. Anders Larsson är vd på Programmeringsbolaget, som har ett offshorecenter i landets huvudstad Bogotá. Han är van vid svenskarnas inställning.
- Den första frågan brukar alltid vara hur vi smugglar hit knarket, säger han skämtsamt.

Anders Larsson nekar inte till att det funnits problem i Colombia, men samtidigt har han själv bott i landet i många år och säger att han bara har bra erfarenheter. Det var också de erfarenheterna som fick honom att satsa på Colombia när han startade Programmeringsbolaget i Sverige.
- Jag har en väldigt bra erfarenhet av colombianerna. De är välutbildade och ambitiösa. Det är bra tillgång på personal och arbetsmarknaden är stabil och inte lika rörlig som i till exempel Indien.

En annan sak som gör Colombia till ett bra offshoreland är enligt Anders Larsson att det inte är så stora kulturskillnader mellan Sverige och Colombia.
- Visst finns det en kulturell kontext, men i stort sett är det en väldigt europeisk kultur. För att alltid vara på den säkra sidan i kommunikationen dokumenterar vi vårt arbete väldigt noggrant.

Utvecklarna i Colombia känns enligt Anders Larsson inte alls långt borta. Han har till och med ordnat så att de har 08-nummer på telefonerna.
- IP-telefonins magi, säger han. Det känns nästan som de sitter här i huset.
Vad det gäller tidsskillnaden tycker Anders Larsson att den oftast är en fördel, eftersom Colombia ligger efter tidsmässigt.
- Det är betydligt bättre att ha dem efter oss. Vi kan ta emot en beställning av våra kund på förmiddagen, lämna över den till Colombia på eftermiddagen, och sedan leverera till kunden nästa morgon.

Programmeringsbolaget arbetar med dotnet-utveckling och har kunder som HQ-Bank, AGA, Expressen och Sveaskog. All projektledning styrs här hemma i Sverige medan all produktion utförs på centret i Colombia där företaget i dagsläget har nio utvecklare.
- Just nu har vi nio personer där, men vi kommer att anställa fyra eller fem personer till innan året är slut. Målet är att vi nästa år har 25 utvecklare där, säger han.
Enligt Anders Larsson finns det väldigt bra universitet i mångmiljonstaden Bogotá och en akademisk tradition. Alla utvecklarna på Programmeringsbolaget är dataingenjörer eller högre.

Vad det gäller de vanliga fördomar om Colombia som finns i Sverige tycker Anders Larsson att Colombia har ett oförtjänt dåligt rykte.
- Under de år jag bodde där hade jag aldrig några problem. Förra året hade Colombia den tredje bästa BNP-tillväxten efter Kina och Indien. Dessutom har landet visat en kraftig BNP-utveckling i väldigt många år nu, säger han.