Sveriges största bryggeri Spendrups har funnits i över hundra år. I dag basar den fjärde generationen Spendrup över bryggeriets cirka 1200 medarbetare. Sedan november förra året styrs också företagets IT av en äkta Spendrup. I sitt arbete som CIO har Fredrik Spendrup insyn i de flesta delar av företagets organisation.
- Ett bryggeri är väldigt kapitalintensivt och man arbetar med extremt små marginaler. Därför måste man hela tiden sträva efter produktion och efter att optimera processerna. Det är där IT kommer in. Om en kund i Sundsvall beställer tjugo artiklar producerar vi vissa av dem i Stockholm, andra i Grängesberg och vinet lagras ytterligare någon annanstans. Vi måste sammanställa ordern och se till att pallar från olika håll kommer med i samma leverans. Det vore omöjligt utan IT.

Fredrik Spendrup har följt företagets utveckling i många år och han har sett hur beroendet av IT har ökat genom åren.
- För femton år sedan var en tappningsanläggning en maskin. I dag är den ett antal servrar från en leverantör. På vårt bryggeri i Grängesberg håller vi på att bygga ett helautomatiserat, robotiserat lager. Där handlar allt om IT.

I somras köpte Spendrups ett nytt bryggeri i Hällefors och mycket av IT-avdelnings arbete handlar just nu om att integrera det i Spendrups system.
- Våra viktigaste projekt just nu är dels att titta på vilka system vi ska använda i Hällefors och dels att arbeta vidare med vårt höglagerprojekt i Grängesberg.

Fredrik Spendrup tycker att det roligaste med jobbet som CIO är att man har möjlighet att påverka företagets verksamhet.
- Man får vara med i alla affärsprocesser och man känner att man levererar ett värde genom att hela tiden bidra till att effektivisera processerna och ge ett bra stöd till användarna.

Men CIO-jobbet har också en baksida.
- Det som är tråkigt med jobbet är att man måste prata med så många säljare. Det hade inte varit så trist om det inte vore för att det mesta som marknadsförs är skräpprodukter. Det verkar som den här är en bransch med extremt många leverantörer inom olika nischer.

När Fredrik Spendrup inte umgås med familjen gillar han om att jaga.
-På lördag åker jag till Hemavan där jag ska på i en fjällstuga och jaga ripa. Ett annat fritidsintresse jag har är skidåkning.

En sista fråga - vilket är ditt favoritöl?
- Jag har två favoriter, får man säga två? I sådana fall är det Mariestad Porter och Old Gold.

Fakta

Titel: CIO på Spendrups
Ålder: 40 år
Bakgrund: Ekonom; kom in på IT när han jobbade med datalagrings- och registerstrukturer.
Bor: Lidingö
Fritid: Jakt och skidåkning
Favoritöl: Mariestads Porter och Old Gold