För dig som är trygghetsjunkie, eller för dig som helt enkelt är mer intresserad av att försörja din familj än av att leva ”la vida loca”, kan det vara bra att ha lite framförhållning ifall lågkonjunkturen skulle slå hårt mot IT-avdelningen. Som tur var har IT-anställda en rad viktiga kompetenser som andra suktar efter. CIO magazine i USA har listat plan-B-jobben som varje IT-anställd bör ha i åtanke.

Projektledaren
Projektledaren är vanligtvis en organiserad, disciplinerad person som är van att jobba mot deadlines. En viktig egenskap hos projektledare är förmågan att hålla många bollar i luften, en annan är att samarbeta med helt omöjliga kunder. Därför skulle en projektledare bli en utmärkt:
Brölops- eller festfixare: Att planera någons bröllop kommer vara piece of cake jämfört med att hålla i ett mjukvaruprojekt med de miljoner olika saker man måste tänka på då.
Personlig assistent åt en superstjärna: Använd din organisationsförmåga åt att styra upp urflippade rockstjärnor på dekis. Om Britney hade haft dig skulle hon nöjt sig med en kort page.
Kampsportstränare: Använd din självdiciplin för att disciplinera andra: Wax in, wax out…..
Dirigent: om du är musikintresserad kan du kombinera detta intresse med din förmåga att organisera stora grupper människor och få dem att göra som du vill.

Help Desk/ kundtjänst-personal
För att hjälpa hysteriska teknikidioter krävs en övertygad pedagog med ett outsinligt tålamod och en trevlig telefonröst som orkar upprepa samma hälsningsfras hundra gånger varje dag. Det är framförallt din bergstarka servicekänsla som gör att de skulle lyckas inom dessa branscher:
Entreprenör: Sluta tjäna andra och använd ditt vinnande sätt för att nå framgång med ditt eget företag istället.
Säljare: Om du vill arbeta ihop ett startkapital till ditt företag kan du börja som säljare. Med din förtroendeingivande och käcka utstrålning borde du kunna kränga vad som helst. Ett första steg kan vara att lägga ut svärmor på E-bay.
Socialarbetare/ psykolog: Det här är yrken som bara går ut på att hjälpa andra människor. Därför skulle de passa dig som handen i handsken.
Telefonsexarbetare: Tyvärr har den tekniska revolutionen gjort att yrkesgruppen inte är lika efterfrågad som tidigare. På den gamla goda tiden hade detta hemarbete inneburit att du kunde sitta i sunkiga mjukisbrallor framför Operah Winfrey samtidigt som du tjänade storkovan på din mjukt spinnande telefonröst. I dag är det webcam-sex som gäller och det kräver en betydligt större arbetsinsats.

Mjukvaruutvecklare

Programmerare måste kunna se slutet redan i början av en arbetsprocess. De måste ha känsla för detaljer och kunna knäcka tankenötter. Programmerare skulle bli framgångsrika:
Teknikskribenter:
Du vet ju hur saker och ting fungerar.
Författare:
Att skriva fiction är en intellektuell sysselsättning som kräver en stark fantasi och förmågan att hålla en röd tråd från början till slut. Men notera att du måste slå igenom för att kunna leva på ditt skrivande.
Matematiker:
Många datanurdar var mattefreaks på högstadiet. Coolhetsmässigt har du inget att förlora på att gå tillbaka till dina rötter.
Arkitekt:
Liksom mjukvaruutvecklare kombinerar arkitekter det bästa från den högra hjärnhalvan med det bästa från den vänstra hjärnhalvan. Kanske något för dig?

Affärsanalytikern
En affärsanalytiker fungerar som en länk mellan användare och mjukvaruutvecklare. Det knepiga med det här jobbet kan vara att samla information från användarna. Det räcker inte med att be folk att tala ur skägget och uttrycka sig någorlunda begripligt.Nej, för att få rätt information måste man ställa rätt frågor, formulerade på rätt sätt, till rätt personer. Man måste dessutom lyssna på svaren. En god affärsanalytiker borde också kunna bli en god:
Tolk/översättare:
En affärsanalytiker översätter kundgruppers abstrakta önskemål och gör de begripliga för anställda inom företaget. Kan man översätta vanlig svenska till facktermer borde det inte vara för svårt att ställa om även till andra språk.
Reportrar/journalister:
Din förmåga att ställa rätt frågor till rätt personer gör att du skulle passa som journalist. Med din bakgrundskunskap skulle du bli en framgångsrik IT-journalist. Vill du satsa på undersökande journalistik och bli en ny Janne Josefsson bör du emellertid slipa ner din diplomatiska sida. Fråga mer och lyssna mindre!
Medlare:
Som medlare bör du göra det motsatta, framhäva din diplomatiska förmåga och lyssna snarare än fråga.
Tandläkare:
Du är bra på att dra ur folk saker som de kanske helst hade behållt för sig själva.

Systemtestare
Systemtestare får betalt för att testa mjukvarutillämpningar. För att hitta systemfel och föreslå förbättringar krävs att systemtestare vet vad som är bra och dåligt. De måste vara envisa och kritiska för att upptäcka problem och de måste vara kreativa och idérika för att komma med förslag på vad som kan göras bättre. Det är exakt de egenskaper som uppskattas inom dessa yrkesgrupper:
Korrekturläsare:
Du hittar felen, du föreslår förbättringar.
Inspektör
Se ovan
Vinprovare
Då det gäller mjukvara vet du instinktivt vad som är bra, men framförallt vet du vad som inte är det. Kanske gäller detsamma för vin.
Filmrecensent
Som sagt var, du vet vad som funkar och det mesta gör ju inte det…
Filmregissör
…så eftersom du alltid vet så j***la bra kan du väl göra det själv istället!

.