Det luktar Kina men är Frankrike 2008. De franska myndigheterna gick ut med planerna på databasen "Edvige" den första juli. Nu när fransmännnen återvänder från sina semestrar kommer protesterna.

I databasen vill myndigheterna samla och samköra namn, adresser, telefonnummer, e-postadresser och beskrivningar av utseende och beteende med finansiell information, skatteregister samt uppgifter om personer som har band till varandra. Kritiker menar att systemet även kan vara tänkt att innehålla uppgifter om etnisk tillhörighet och sexuella preferenser.

Förra veckan sade oppositionspolitkern Francois Bayrou att systemet skulle låta alla anställda inom statsförvaltning och högre politiska tjänstemän se intima detaljer om privatpersoner med bara ett musklick. Även fackföreningar, gay-grupper och människorrättsorganisationer har protesterat. En framstående jurist säger att databasen inte har någon plats i en demokrati. En webbsajt som protesterar mot planerna säger sig ha samlat in över 103 700 underskrifter mot den sedan 10 juli.

Regeringen har försvarat planerna på databasen med att den bara ska vara en sammanslagning av data som redan finns hos många olika myndigheter.

Källa: The Inquirer

Läs även:
FRA bara början - nu ska allt loggas

USA vill ha egen FRA-lag

Oscar Swartz: All massavlyssning är fel