Många företag har börjat använda mikrobloggingtjänsten Twitter för att skicka korta meddelanden och kommunicera med kunder och anställda.

Eftersom Twitter är ett privat företag avslöjar man inga siffror men antalet användare ökar ständigt. Webanalysföretaget Compete uppskattar att Twitter hade minst 2.5 miljoner unika användare under Augusti och det betyder en femfaldig ökning jämfört med för ett år sedan.

Ett Twitter-meddelande (en ”Tweet”) inte får vara mer än 140 tecken. Det betyder att du måste komma till poängen direkt samtidigt som du bör anstränga dig för att inte låta torr och tråkig. CIO magazine tipsar om hur ditt företag kan använda Twitter för att förbättra kommunikationen.

1. För att (försiktigt!) marknadsföra dina produkter

Som företag bör du undvika att vara för ”pushig”men eftersom människor valt att prenumerera på på din sajt kan du utgå från att de vill ha, och förväntar sig, information om dina produkter.

Tänk på att produktinformation bör kombineras med någon typ av mer personligt meddelande när du skriver din Tweet. Meddelande som tar upp kunders problem och behov är mer användbara än rena reklammeddelanden.

2. För riktad marknadsföring

Twitter kan vara ett bra sätt att nå ut till en viss grupp människor. När orkanen Gustav slog till mot Usas sydkust var det flera mataffärer och snabbmatskedjor i Lousiana som använde Twitter, dels för att uppmana sina kunder att evakuera området och dels för att upplysa dem om var de kunde köpa mat. Med hjälp av Twitter kunde dessa företag både visa omtänksamhet om sina kunder och informera om sin försäljning.

3. För att svara på konsumentfrågor

Några företag har anställda som svarar på kundernas frågor via Twitter. Att använda Tweetmeddelanden är ett mer personligt sätt att rikta sig till sina kunder. Istället för att gå in på företagets hemsida och fylla i ett webformulär eller leta bland de ”vanligaste frågorna” får kunden ett personligt meddelande med svaret på just hans eller henns fråga.

4. För ett mer humant ledarskap

VD:ar har (med några få undantag) varit värdelösa på att blogga. Detta beror dels på att de är dåliga på det men framförallt handlar det om att de inte har tid. Men med Twitter i mobilen har de möjlighet att kommunicera med anställda och kunder på ett helt nytt sätt. Flera vd:ar använder Twitter för att bygga om en mer personlig och relation till kunder och personal.