Med hänvisning till terror har USA:s president Bush har givit NSA tillstånd att avlyssna kommunikation mellan USA och andra länder, utan föregående domstolsbeslut. Men då krävs att minst en av parterna i kommunikationen är misstänkt för terrorbrott.

Enligt de före detta lingvisterna hos NSA avlyssnades samtal hem från hundratals militärer, journalister och hjälparbetare som inte på något sätt hade något att göra med terrorism.

Detta står i strid med att president Bush försäkrat att bara personer med kopplingar till Al-quaida avlyssnas utan beslut i domstol.

Enligt den före detta lingvisten i USA:s marin David Faulk har NSA-anställda bytt inspelningar av intima samtal mellan sig för skojs skull. Framför allt var de NSA-anställda roade av högre officerares sex-prat via telefonen, enligt Faulk.

Båda de före detta NSA-medarbetarna säger att avlyssningen gett resultat och räddat amerikanska liv. En av dem, Adrienne Kinne, menar dock att det breda trålande efter information som NSA ägnar sig åt minskar dess förmåga att hitta relevant information.

Enligt CNN har USA:s kongress startat en utredning för att se om anklagelserna stämmer.

Källa: CNN

Läs även:
Guillou kritiserar avlyssningen

NSA stäms för civilspionage

Spioner startar eget Facebook