Ett av intrången gick ut på att plantera spionprogram på arbetsstationer och servrar på bankens valutaavdelning. Den gången misstänktes ett konsultbolag. Två andra intrång innebar att hackarna fick tillgång till bankens hela nätverk under flera månader. I två av intrången användes datorer från kinesiska Macao men det finns inga bevis på vem som låg bakom eller i vilket land de som styrde datorerna fanns.

Totalt ska minst 18 servrar ha kontrollerats av personer utifrån. Bland dessa fanns bankens server för lösenordshantering och en server hos personalavdelningen med personuppgifter och inskannade bilder av olika hadlingar om de anställda.

Enligt en källa som Fox talat med ska 40 servrar ha hackats. En av dem ska ha innehållit information om olika investeringar och storskaliga inköp. En uppgift gör gällande att de som begick dataintrången också stuvade om i informationen för att de själva lättare skulle hitta det de sökte. Ett av intrången upptäckte banken i september 2007 efter att FBI kontaktat den och sagt att något var allvarligt fel. Den gången var det en replikering i Sydafrika av bankens alla data i Washington som hackats och allt innehåll varit tillgängligt för hackarna under minst ett halvt år.

Det andra stora dataintrånget upptäcktes i april i år. Den gången hade spionprogram installerats på arbetsstationer i bankens huvudkontor i Washington. En indisk konsultfirma fick skulden men kunde inte kastas ut eftersom de måste träna upp en ersättare först.

I juni och juli skedde ett nytt dataintrång från samma IP-adressrymd som angreppet mot Sydafrika. Fast denna gång med annan spionprogramvara och bland annat fick hackarna tag i systemadministratörens lösenord. Efter tio dagar upptäckte banken att den hackats. Som ett första led i utredningen stängdes alla externa system utom e-posten ner. Sen visade det sig att det var just e-postsystemet som hackarna kommit in genom.

Världsbanken är tänkt att vara en långivare till länder som är illa ute men lovar att ställa upp på bankens regler. Världsbanken har också information om väldigt många länders ekomomi. Och banken går även in som garant för olika projekt. Dessutom bedriver banken en viss valutahandel. Det är alltså både kursdrivande information och hemliga underlag för beslut som nu ser ut att ha hamnat i orätta händer.

För bankens chef är det som hänt extra olägligt. Han försöker profilera sig själv som en samlande kraft i kampen mot den finanisella krisen.

Källa: Fox News.

Läs även:
Världsbanken investerar en miljard i IT i Afrika

Världsbanken stimulerar tillväxt men fattigdom består

Björn Pehrson fixar bandbredd till Afrika.