I en ny rapport från analysföretaget Gartner föreslås att man helst bör uppgradera till Windows Vista innan Windows XP blir för gammalt. Nedan presenteras 5 risker med att behålla XP för att sedan uppgradera till Windows 7 när det lanseras. Riskerna är framtagna med erfarenhet från tidigare uppgraderingar av operativsystem.

1. Mjukvarutillverkare stöder inte äldre versioner av Windows tillräckligt länge. Windows XP kommer att uppdateras fram till 2014, men många mjukvarutillverkare kommer inte att låta sina produkter innehålla fullt stöd och support för XP lika länge.

2. Hårdvaruproducenter slutar sälja hårdvara som är kompatibel med Windows XP, vilket gör att den bästa hårdvarulösningen inte längre finns på marknaden.

3. Övergången
direkt från Windows XP till Windows 7 kan ge upphov till extra licenskostnader.

4. Microsoft är inte känt för att släppa sina operativsystem på utsatt datum vilket betyder att det är svårt att planera för en uppgradering.

5. Mjukvarutillverkare
gör inte sina program kompatibla med Windows 7 omedelbart efter dess lansering. Uppgraderar du till Windows 7 direkt efter lanseringen riskerar du att bli testkanin.

Det finns alltså både risker med att behålla XP för länge, samt att övergå till Windows 7 alltför tidigt.