Hur många bärbara datorer som försvinner från företag varje år är det ingen som vet. Men det är ett ansenligt antal. Dessutom kan informationen i en bärbar dator så klart också drabbas av alla de andra missöden som affärskritisk data i en dator kan drabbas av.

Trots detta är det många småföretagare som inte gör backup på företagets bärbara datorer. En ny undersökning visar att nästan vart fjärde småföretag saknar backup på sina bärbara datorer.

Enligt undersökningen, som är genomförd av Tele2, var det hela 23,8 procent av 273 tillfrågade småföretag som inte gjorde backup på sina bärbara datorer.
- Mobilitet är idag en stor möjlighet men det ökar också risken för dataförlust och stöld. Vi vill öka medvetenheten bland svenska småföretagare kring de risker som finns, säger Johanna Berlinde som är försäljningschef på Tele2 Business.

Att Tele2 genomför just den här undersökningen är självklart ingen slump. Sedan i juni säljer företaget själva en tjänst som de döpt till Laptop Backup och som finns i tre volympaketeringar, 2GB, 5GB eller 25GB.
- En datorkrasch kan vara förödande utan backup. I synnerhet för ett mindre företag där merparten av den affärskritiska informationen endast finns på en specifik hårddisk. Därför bör dess innehåll tryggas så att informationen alltid är tillgänglig och säker, säger Johanna Berlinde.

243 småföretag svarade på frågan: Har du backup som säkerställer att informationen på din bärbara dator inte går förlorad vid förlust eller stöld?