Efter att SHA-familjen av hashfunktioner börjat visa ålderstecken har NIST, USA:s National Institute of Standards and Technology utlyst en tävling för att ta fram en ersättare.
Skein är utveckat av Schneier tillsammans med sju andra: Niels Ferguson, Stefan Lucks, Doug Whiting, Mihir Bellare, Tadayoshi Kohno, Jon Callas, och Jesse Walker.

Schneiers nya hashfunktion kallas Skein och enligt honom själv ska Skein-familjen av kryptografiska hashfunktioner kombinera hastighet, säkerhet, enkelhet och flexibilitet. Deras modulära uppbyggnad ska även göra dem enkla att analysera.

Schneier & Co:s huvudkandidat är Skein-512. Den ska kunna hasha data på 6,1 klockcykler per byte på en 64-bitars processor. I klartext betyder det att en 3,1 GHz x64 dubbelkärnig Core 2 Duo processor ska kunna hasha data med en hastighet av 500 megabyte per sekund och kärna. Det är enligt Schneier nästan dubbelt så fort som SHA-512 och tre gånger fortare än SHA-256. Skein har också en tillvalsfunktion "hash tree-mode" som snabbar upp parallelliserbara tillämpningar ännu mer. Skein ska även vara snabbt för korta meddelanden. Skein-512 hashar korta meddelanden på ungefär 1000 klock-cykler.

I sin presentation av Skein skriver upphovsmännen att dess konstruktion bygger på Threefish blockkrypto och att deras bästa attack mot Threefish-512 är på 25 av 72 rundor med en "safety factor" på 2,9. Som jämförelse säger de att vid samma tidpunkt i standardiseringen hade AES en attack på 6 av tio rundor med en "safety factor" på bara 1,7.

Skein ska även vara enkel med bara tre grundläggande funktioner. Dess inbyggda komprimeringsfunktion ska vara enkel att förstå och komma ihåg. Genom att den är definierad för tre olika storlekar, 256, 512 och 1024 bitar och flexibel output ska den vara enkel att använda som ersättare rakt av för dagens SHA-funktioner.

- Skein har en stor fördel i att den är "tweakable", jag gissar att det är Niels Ferguson på Microsoft som ligger bakom den funktionen. Han står bakom en liknande funktion i Bitlocker i Vista som heter Elephant. Det vill säga att du kan få olika resultat med samma nyckel. Så du kan kryptera olika delar av en disk med olika nycklar, säger Joachim Strömbergson, teknikchef på Informasic.

- Skein är också enkel. Den har bara addition, Xor och bitrotation på 64-bitars ord. Ingen substitutionsbox (S-box) eller multiplikation. Jag har tittat lite på specifikationen till Skein och de andra kandidatera, idag finns det 18 stycken. Det märks att Bruce Schneier och de andra bakom Skein har tänkt till lite extra kring implementation och sidoattacker. Som implementatör gillar jag att den är skalbar. Personligen tror jag att de som går till final är Skein, MD6, Qubehash och Keccak, säger Joachim Strömbergson.

Källa: Schneier.com

Källa: SHA-3 Zoo

Klicka här för Skeins hemsida

Klicka här
för att läsa mer om tävlingen

Läs även:
Bråttom hitta nya kryptoalgoritmer

Schneier anklagar NSA för bakdörr i krypteringsstandard

NIST vill se starkare kryptering