De franska skivbolagen har fått tillstånd att stämma bolagen som tillverkar Bittorrent-klienten Vuze, Limewire och Morpheus. De franska skivbolagen vill också komma åt programmet Shrareaza. För att göra det stämmer de Sourceforge, en stor paraply-sajt för utveckling av program med öppen källkod.

De franska skivbolagens organisation SSPF hävdar att de som utvecklar programvara som gör det möjligt att ta del av upphovsrättsligt skyddat material på ett olagligt sätt själva gör sig skyldiga till brott.

Ett litet problem i sammanhanget är att de fyra organisationerna bakom programmen finns i USA och där är det inte olagligt, såvida inte du som utvecklare uppmanar användaren att begå brott.

De franska skivbolagen har dock övertygat en fransk domstol att det är möjligt att stämma bolag i USA för brott mot fransk lag. De franska skivbolagen har enligt sajten Torrentfreak nyligen drivit igenom en lag att alla fildelningsprogram ska ha en funktion för att filtrera bort upphovsrättsligtskyddat material som mottagaren inte har rätt att ta del av. Bedömare som Torrentfreak talat med ifrågasätter om en sådan teknisk lösning är möjlig.

En annan fransk domstol har godkänt Vuzes stämning mot de franska skivbolagen för förtal.

För cirka tio år sedan tvingade en fransk domstol Yahoo i USA att försöka filtrera bort besökare från Frankrike från de auktioner som handlade om samlarföremål med nazistisk anknytning.

En liknande sak har hänt i Tyskland. En parlamentsledamot för ett vänsterparti fick en tysk domstol att förbjuda den tyska wikipedia att länka till den tyska varianten av wikipedia i USA.

Heilmann hävdar själv att det inte handlade om att wikipedias artikel om honom beskriver hans tid som heltidsanställd i Stasi. Istället ska det ha berott på sakfel i texten. Det finns flera tidigare Stasi-medhjälpare i det tyska parlamentet. Men de andra var bara angivare.

Källa - Franska skivbolag: Torrentfreak

Källa - Tysk politiker: Wikipedia

Klicka här för en Babelfish-översättning
av Lutz Heilmanns förklaring.

Läs också:
Fildelningslag möts av stort motstånd

Equal Dreams låter lyssnare investera i sina favoritlåtar

Pär Ström debatterar mot censur av Internet