För de nordiska anställda på rese­arran­gören Thomas Cook (med varumärken som Ving och Spies) gick det allt långsammare att plocka ut information ur växande datavolymer.
– För att få snabbare svarstider byggde vi om datalagret. Det gick bra ett tag, men i takt med att datamängderna växte blev det ohållbart, säger Thommy Jakobsson, IT-strateg på Thomas Cook i Norden.

Återförsäljaren
Bizintel, som IT-avdelningen brukar jobba med, föreslog Performance Server från Netezza. Ett bolag som funnits i USA sedan 2003, men är helt nytt i Skandinavien.
– Ur ett arkitekturperspektiv skiljer det sig från klassiska lösningar inom data warehouse, och det lockade. I en enda enhet är Netezzan både databas, server och lagring, och den är bra för volymkrävande analyser, säger Thommy Jakobsson.

Han startade
ett testprojekt för att se om Netezzan skulle klara de uppsatta kriterierna. Samtidigt fick HP och Micro­soft nys om att Thomas Cook var i upphandlartagen:
– HP ville att vi skulle testa deras nya datalösning i USA. Men vi sade nej, så de flög hit och installerade den i vår datahall. Och Microsoft levererade en lösning byggd på SQL Server.

Efter ett
par månaders tester visste man att HP:n inte fungerade ihop med Thomas Cooks analysverktyg. Och att Microsofts lösning skulle vara för arbetskrävande att införa.

Vad fällde avgörandet?
– Vi får snabba söktider i och med att Netezzan söker på obearbetad detaljdata. Det är styrkan, att den söker snabbt i stora datamängder. Därtill kan användarna söka friare.
– Vi slipper traditionell data warehouse där vi skulle få mellanlagra i summeringstabeller och optimerings­arbete. Dessutom sparar vi tid och pengar på lägre utvecklingskostnader, säger Thommy Jakobsson.

Vilka är svagheterna då?

– Netezzan marknadsförs som en smidig och enkel lösning. Tillverkaren får nog nyansera den bilden något. Det är inget självspelande piano, utan som i alla projekt av detta slag krävs det en hel del jobb innan den kan användas skarpt.

Fakta

Verksamhet: Researrangör
Antal anställda: 2 700
Omsättning: 11 miljarder kronor
Upphandlad lösning: Netezza NPS 10050
Användare: 200 analys, 400 rapport
Investering: Vill inte uppge
Webb: www.thomascook.se