Enligt Tice är det maktskiftet i Washington som gjort att han nu väljer att gå ut med nya uppgifter tre år efteråt. Han hävdar att han är avlyssnad och förföljs av FBI.

I intervjun säger Tice att NSA bedriver avlyssning på två sätt. Dels ett brett trålande efter intressant information genom att ha tillgång till alla telefonsamtal, fax och datorkommunikation. Dels genom riktad avlyssning mot personer och grupper som bedömdes vara intressanta.

Men att ha tillgång till information betyder inte samma sak som att verkligen också samla in allt.

- Inte ens NSA har kapacitet att samla in all kommunikation, säger Russell Tice till MSNBC.

Det var just att analysera specifika grupper som Russell Tice säger att han arbetat med. Men även inom NSA fanns en dimridå om vad jobbet gick ut på.

- In en av projekten jag deltog tittade vi på organisationer, under förevändning att vi skulle kunna undvika att avlyssna dem. Men jag upptäckte att insamlingen av information om dem pågick dygnet runt, veckan runt, året runt. Jag började undersöka det och kort därefter fick jag sparken, säger Russell Tice.

Ett par månader efter att han fick sparken från NSA gick han ut med uppgifter om att NSA och Defense Intelligence Agency bedrev olaglig verksamhet. Han var också en källa för New York Times artiklar om att NSA avlyssnar icke-brottsmisstänkta människor i USA, i strid mot lagen.

Nu hävdar han att NSA bland annat speciellt inriktade sig på journalister och i många fall också sparar insamlade data.

Källa:Rawstory

Läs också:
Bildspel: USA:s 17 underrättelseorgan

Så fungerar IT på CIA

Forskare dömer ut data mining för att hitta terrorister.