Den nya studien från Episerver visar att svenskarnas krav på företagens webbplatser blir allt högre. Högst är kraven från unga konsumenter. Bland de svarande i gruppen 18 till 26 år ville 44 procent till exempel ha en bemannad chat där de kan få direktkontakt med företagets personal.

De yngre deltagarna vill också ofta ha community-funktioner på företagens webbplatser. Av de tillfrågade i gruppen 18 till 26 år ville 21 procent kunna få kontakt med andra kunder till företaget.

Totalt har Episerver frågat 1065 svenskar mellan 18 och 65 år om hur de vill bli bemötta på företagens webbplatser. Undersökningen visar att webben idag är den främsta informationskällan för svenskar som vill få kontakt med ett företag. Svenskarna är också väldigt aktiva på internet, 41 procent av de tillfrågade besöker mer än fyra företag på webben varje dag.
– Att så många lämnar en webbplats för att den inte engagerar och tar hand om besökaren leder till förlorade affärsmöjligheter. Med stor sannolikhet går de till en konkurrents webbplats istället. Företag som vill möta kraven måste ta nästa steg mot engagerande webbplatser, säger Episervers vd Peter Larsson i ett pressmeddelande.

Episerver har också satt ihop en topplista över de krav som svenskarna har på företagens webbplatser. Så här vill de bli bemötta:

1. Genom en bemannad chatt - 29 procent.
2. Genom att webbplatsen visar information baserat på mitt beteende - 24 procent.
3. Genom att jag kan lämna mina åsikter direkt på företagets webbplats - 22 procent.
4. Genom att jag kan komma i kontakt med kunder/medlemmar/användare - 18 procent.
5. Genom skräddarsydda erbjudanden baserat på tidigare köp - 10 procent.
6. Genom en pop-up-ruta där företaget frågar om jag behöver hjälp - 9 procent.