Att vara underleverantör till fordonsindustrin våren 2009 är ingen drömsits. Det vet Freddie Larsson som sedan ett år tillbaka är IT-chef för Finnveden-gruppen. Här sköter han allt som har med den operativa driften att göra och basar för en IT-avdelning på cirka 20 personer.

Koncernen tillverkar fästelement samt plåt och gjutdetaljer till kunder i fordonsindustrin, Ford, Volvo, Scania och i viss mån Saab, så konjunkturen är kännbar.
– Ja, vi har det lite tajt just nu! Orderingången har sjunkit dramatiskt så vi måste minska takten i vår egen produktion för att anpassa oss.


Foto: Martin Stenmark

Vad är verksamhetens största utmaning just nu?
- Förutom att vi måste förhålla oss till konjunkturläget handlar det om att bli affärsorienterad och optimera våra resurser, så att vi blir effektiva och gör rätt saker. Det är alltid viktigt men framför allt nu under krisen. Allt vi gör nu gör vi för att det ska göras, fokus är på ”must to have” inte ”nice to have”.

Fokus på IT-sidan just nu?
- Att följa verksamheten – allt IT gör måste ligga i linje med verksamheten i stort, så vi tittar mycket på var behoven ligger och följer utvecklingen. Men vi effektiviserar oss också internt, så att vi blir en bättre IT-avdelning. Just nu för vi in ett nytt ledningssystem för IT för att få tydligare och mer precisa processer. På så vis kan vi prioritera och fatta beslut på ett mer effektivt sätt och säkerställa att vi når verksamheten.
- Men det handlar också om mjukare frågor, som att bestämma vad IT ska vara och vilken bild vi förmedlar av IT. Jag vill att alla ska se IT som en support- och serviceorganisation.

Hur gör du för att ändra bilden av IT?
- Ledningssystemet är en del, dessutom går vi ut med en annan typ av budskap än tidigare och i det ligger att marknadsföra IT som en support- och serviceorganisation. Tidigare var vi mer teknikorienterade, det var mer fokus på system och teknik än på behov och människor. Idag syns vi mer och satsar på service. Organisatoriskt har vi blivit mer centraliserade, men det är ändå så att vi syns mer än förr.

Hur har det gått till i praktiken?
- När jag tillträdde hade 40 procent precis sagt upp sig, så då såg jag till att anställa servicemänniskor snarare än rena tekniker. Nu sitter organisationen, alla vet vad de ska göra och hur de ska prioritera. De jag har anställt har alla tonvikt på affärsmannaskap, tiden är förbi då IT bara bestod av ett antal ”datanördar”.
- Dessutom har vi instiftat olika forum för att vi ska kunna känna av temperaturen på de olika enheterna och vi besöker dem regelbundet. Vi har bland annat ett upplägg kallat ”mobile services” där vi redan i början av året schemalägger supportorganisationens sajtbesök, på så viss vet enheterna alltid när vi kommer och kan förbereda eventuella frågor. Under 2009 inför vi även superusers för affärssystem och BI-frågor och sedan tidigare har vi ett IT-råd för att korta avståndet mellan affärsenheternas ledning och IT.
- Vi har också lagt upp personalpresentationer på intranät, med bilder. Det är ett väldigt enkelt sätt att skapa en mer personlig relation mellan IT och övrig personal, nu vet man hur personen man pratar i telefon med ser ut, och det kan betyda mycket!

Vad är roligast med jobbet?
- De underbara medarbetarna är ofantligt inspirerande. Vi har jättebra stämning och otroligt kul, trots att det är tuffa tider. Det är faktiskt den bästa arbetsplats jag någonsin haft!

Vad är svårast i ditt jobb?
- Något som kan vara svårt är att hitta synergier mellan våra två verksamheter, Bulten och Finnveden Metal Structures. Det är lite som att vara IT-chef för två helt separata bolag. Det är två skilda verksamheter med få system som överlappar, olika typer av produkter och två olika affärssystem, IFS och Movex.
- En annan utmaning ligger i att korta avståndet mellan övriga verksamheten och IT-avdelningen. Ibland kan det vara svårt att få förståelse från affärsledningen för att IT spelar en enormt viktig roll i dagens samhälle – i alla företag och även för privatpersoner- och att vi måste förhålla oss till det och se hur vi kan använda IT för att bli en bättre verksamhet. Alla måste inse att IT kan bidra till besparingar och att vår affär inte kan leva utan bra infostöd till verksamheten, men det är inte så lätt alla gånger i ett klassiskt industriföretag.

Vilka IT-projekt har du på gång just nu?
- Vi håller på att byta från Telia till Telenor som telekomoperatör Dessutom diskuterar vi frågan kring utvecklingen av våra affärssystem, de har varit lite åsidosatta de senaste åren. Och så jobbar vi med vårt ledningssystem.

Ser du några trender för framtiden?
- Det mest trendsättande just nu tror jag blir MS Sharepoint. Det verktyget öppnar så ofantligt många möjligheter att introducera IT på en mer lättillgänglig plattform. Alla kan använda det och det finns stöd åt alla system.

Hur vill du gå vidare i din roll?
- På sikt vill jag bli ännu mer strategisk, fast med en gnutta operativt inslag för att inte tappa verklighetsanknytningen. Det är lätt hänt att man blir skild från verkligheten om man inte jobbar operativt alls.

Vad håller dig vaken på nätterna?
- Vi har just fått barn, så det är Widar, min minsta son. Jobbmässigt är det ingenting direkt, jo kanske alla idéer på förbättringar och förändringar som ständigt ploppar upp.

Fakta

  • Titel: IT-chef Finnveden
  • Rapporterar till: Finnvedengruppens koncern-CIO Owe Wedebrand.
  • Ålder: 35 år
  • Viktigaste system: De två affärssystemen, BI-systemen och MS-plattformen
  • Bakgrund: IT-konsult i alla de slag, senast seniorkonsult på Semcon
  • Favoritmat: varmrökt lax, falukorv och makaroner
  • Läser: enbart fackböcker. Och skriver på min egen bok: ”Det svenska ledarskapet 2.0”
  • Hobby, snickrar på huset och umgås med familjen
  • Familj: fästmön Madelene och två barn, Widar 6 månader och William 1 1/2 år samt jakthunden Ronja.
  • Finnvedengruppen: består av två affärsområden, Bulten samt Finnveden Metal Structures. Finnveden IT är ett eget AB och en av få koncerngemensamma funktioner.
    Koncernen som har verksamhet i Sverige Tyskland England Polen och Kina har sitt huvudkontor i Göteborg. Koncernen tillverkar fästelement samt plåt och gjutdetaljer till kunder i fordonsindustrin, Ford, Volvo, Scania och i viss mån Saab.