När Elisabeth Stjernstoft blev rekryterad till jobbet som CIO på Citymail för tre och ett halvt år sedan var företaget okänt i IT-sammanhang. Läget på arbetsmarknaden var tufft för arbetsgivare som ville rekrytera. Citymail slogs med Google,
Microsoft och andra populära arbetsgivare om talangerna. Elisabeth Stjernstoft stod inför utmaningen att bygga upp sin IT-avdelning.

Lösningen: att göra Citymail känd och populär som IT-arbetsgivare.
– Det som har drivit mig är att profilera Citymail inom IT-branschen. Målet var att bygga Citymails varumärke. Sedan har jag fått en massa mer på vägen, säger hon.

Elisabeth Stjernstoft har synts flitigt i media de senaste åren. Hon har bland annat intervjuats i tidningarna Chef och Ny Teknik, samt många gånger i CIO Sweden och Computer Sweden. Medverkan i medierna har varit en del i strategin att få Citymail att synas mer. En annan del har varit att delta i konferenser och seminarier, och ett flitigt bloggande. Elisabeth Stjernstoft började blogga 2006 och var då först ut på plan som CIO.
– När jag började blogga 2006 var det för att jag ville förstå den nya tekniken och webb 2.0. Jag trodde att jag skulle vara den sista CIO:n i Sverige som började blogga. Men det visade sig att jag var den första!

Elisabeth tycker att hon har lärt sig mycket under resans gång. När hon började synliggöra Citymail och sig själv hade hon ingen utarbetad strategi. Sedan dess har hon hunnit tänka igenom en hel del. Bland annat har även hon valt värdeord för sitt eget personliga varumärke: modig, kompetent och uthållig.
– Från början spretade jag åt alla håll. Men det är viktigt att tänka igenom vad man vill bli känd för, och för vem man vill vara känd. Själv vill jag vara en person som brinner för det jag gör, som är modig och kompetent. Jag vill också ses som uthållig – jag är en maratonlöpare, och även uthållig i jobbet.

Och visst har det enträgna arbetet gett resultat. Inte minst i rekryteringssammanhang.
– Jag märker att jag får in bra ansökningar när jag lägger ut det på bloggen, säger Elisabeth Stjernstoft.

– Just nu anställer jag inte, men rekrytering är ett långsiktigt arbete.

Bloggen har också gett ett bredare nätverk. Genom sitt skrivande har Elisabeth Stjernstoft skaffat sig många vänner, folk från andra branscher såväl som en rad IT-chefer runt om i världen.
– Bloggen har varit fantastisk, men det har kostat också. Sticker du ut får du mycket smäll på käften. Du måste vara beredd på motstånd. Då är det viktigt att du bottnar i dig själv och har bra självkännedom.

Utöver att hon regelbundet citeras i media var Elisabeth Stjernstoft i december nominerad till Årets CIO, och i samma veva utsågs hon av Computer Sweden till en av IT-Sveriges 50 mäktigaste kvinnor.

Får du några negativa reaktioner på att du syns så mycket?
– Absolut! Det finns de som undrar: Vem tror hon att hon är? Men jag har gått in i en livslång trotsålder mot ­Jante-lagen. Så det lyssnar jag inte på.

Nyligen fick Elisabeth Stjernstoft bevis för att hon lyckats göra Citymail känt som IT-företag. Hon blev ombedd att vara med i en undersökning om vilka IT-företag som kommer att behöva rekrytera de närmaste åren, och vilka roller de kommer rekrytera.
– De ringde Ericsson, de ringde de stora IT-bolagen – och de ringde mig på Citymail. Då kände jag att jag hade lyckats, säger Elisabeth Stjernstoft.