Mauritius, ett litet örike utanför Madagaskars kust, är främst känt för att ha varit hemvist för dronten, världens mest kända utdöda fågel. Nu ska det bli ändring på det, åtminstone i IT-världen, tror KPMG, som i dagarna släppt rapporten Exploring Global Frontiers: The New Emerging Destinations.

Huvudstaten Port Louis nämns nämligen i rapporten som en av 31 framtida IT-hubbar, tillsammans med betydligt större städer som Buenos Aires, Calgary och Belfast. Hur kan det komma sig?

”Med en genomsnittlig tillväxt på 25 procent från oktober 2006 till mars 2007 är IT-BPO-branschen den mest snabbväxande sektorn i Mauritius ekonomi. Allt som allt finns här 255 IT-BPO-företag med runt 10000 anställda. År 2007 bidrog IT-BPO-sektor med 5,7 procent av BNP”, skriver KPMG i rapporten, och fortsätter:

”De flesta företagen tillhandahåller BPO- och callcenter-tjänster, och en femtedel jobbar med mjukvaruutveckling. Bland internationella företag som finns etablerade här märks Microsoft, Hinduja, Oracle, Infosys och Cisco.

Regeringen har tagit fram en strategi för att omvandla landet till ett ICT-nav. Målet är att sysselsätta ytterligare 29000 kvalificerade ICT-arbetare, inklusive mer än 10000 utlänningar, och fördubbla antalet utländkska investerare till 2015.

Mauritius positionerar sig som ett attraktivt internationellt centrum för finanstjänster och uppmuntrar åtskilliga outsourcingföretag, särskilt indiska, att starta holdingkontor i landet.”

Bland de åtgärder som staten satt in märks stora skattelättnader för IT-BPO-bolag, som kan välja mellan antingen 0 procent i skatt första året och 15 procent därefter, eller en permanent skattesats på 5 procent. Subventionerad utbildning och gratis import av IT-utrustning – och utländska IT-proffs slipper hälften av inkomstskatten.

Kanske är det ingen slump att 68 procent av befolkningen härstammar från IT-landet Indien – Mauritius har varit brittisk koloni och britterna tog in mycket indisk arbetskraft. Men dessförinnan var det franskt, så idag pratar öborna både engelska och franska.

* * *

Vilka var då de andra 30 IT-hubbarna? Jo, det kan du se här – klicka för navigerbar Googlekarta: