Föredragscoachen Carmine Gallo har hjälpt många chefer att lära sig hur man håller en fängslande presentation. Han har även sett många vanliga misstag som de flesta gör, trots att de är lätta att undvika.

1. Tala för länge. ”Ingen är så intresserad av dig som du tror att de är”, säger Carmine Gallo. De flesta åhörare tappar intresset efter omkring tio minuter, visar forskningen. Därför ska du försöka hålla alla presentationer kortare än 20 minuter.

  • Gallos tips:Om din presentation måste vara lång ska du dela upp den i 10 minuter långa stycken. Var tionde minut är det viktigt att fånga uppmärksamheten igen genom att göra något nytt, istället för att bara bara fortsätta att visa Powerpoint-bilder. Visa ett videoklipp, gör en snabb demonstration eller ta in en till talare en kort stund.

2. Tråka ut åhörarna med punktlistor.
Designexperter anser att punktlistor är sämsta formen att förmedla information. Trots det är standardmallen för en Powerpoint-presentation just punktlistor och då är det väldigt lätt att bli tråkig.

  • Gallos tips:Gör inte varje sida i presentationen likadan. Använd bilder med lite eller ingen text för att diskutera idéer och koncept. Det är ett bra sätt att engagera publiken.

3. Försumma repetitionerna. ”Jag vet inte hur många gånger jag arbetat med chefer som spenderat tusentals dollar på att skapa presentationen men sen inte ens övat innan”, säger Carmaine Gallo och tar upp Ciscos vd John Chambers som positivt exempel. ”Han går igenom presentationen under många dagar innan konferensen. Han tar till sig innehållet och talar sedan väldigt flytande”.

  • Gallos tips: Förutom tiden att skapa presentationen bör du öva i tio timmar för varje timme presentationen tar. Att öva framför en åhörare eller en videokamera är ännu bättre.


4. Att läsa från presentationsbilderna.
”De flesta medelmåttiga eller mediokra talare läser bara texten från sina presentationsbilder”. Detta knyter an till punkt två, om du har mycket text i Powerpointen är det lockande att vända ryggen till publiken och läsa högt.

  • Gallos tips: Öva in talet och lär dig det innantill så att du hela tiden kan behålla ögonkontakten med publiken.


5. Strunta i kroppsspråket och ditt sätt att tala.
”Forskningen säger att 93 procent av det intryck du gör hos någon beror inte på vad du säger utan på ditt kroppsspråk och verbala förmåga – hur du talar, låter, ser ut och vilka kläder du har.” Trots det lägger de flesta ner 99 procent av tiden på innehållet istället för att tänka över sitt kroppsspråk och hur de talar.

  • Gallos tips: Ta fram videokameran, spela in din presentation och titta på dig själv. Leta efter dessa nyckelfaktorer: Ögonkontakt, du bör ha ögonkontakt 90 procent av tiden. Hållning, säcka inte ihop utan stå rakt och naturligt utan händerna i fickorna. Rösten, tala inte med monoton röst.