IT-proffs med mindre kompetens kan ha lättare att få jobb, enligt flera talare på Interop-mässan i Las Vegas. Specifik
utbildning och certifieringar kan vara ett hinder snarare än en merit för den som ska jobba i nästa generations datacenter.

– Det är sällan vi tar in specialister för att täcka upp med kompetens för till exempel ny teknik som vi tänker anamma, sade till exempel Tim McLaine, datacenteransvarig på Perot Systems.

– De flesta vi tar in är på ingångsnivå och jag bryr mig inte om de har datacentererfarenhet eller taktisk erfarenhet. Jag går mer på personlighet, eftersom den tekniska biten är väldigt lätt att lära upp.
Som McLaine ser det, med 30 års erfarenhet av att driva datacenter, är dagens IT-miljö så föränderlig att IT-proffs måste fokusera mindre på certifieringar och mer på breda kunskaper om olika slags teknik, inte minst den som ligger i framkant. I rekryteringen letar man inte längre efter specifik kompetens, sade han: att kunna för mycket om hur man jobbat tidigare kan tvärtom ses som en käpp i hjulet för att lära nytt.

– Tidigare tekniska erfarenheter kanske inte går att tillämpa i vårt datacenter idag, sade han i en paneldebatt.

Paul Clark, datacenterchef på Ohio State Universitys medicinska centrum, höll med. Den som söker jobb måste kunna lära sig brett om teknik – vara generalist, helt enkelt – och sedan tillämpa den kunskapen på diverse affärsscenarier. Tidigare jobbade datacenterfolk i ett vakuum, men idag måste de jobba tätt ihop med såväl IT-avdelningen som affärscheferna, säger han.