Jag har de senaste veckorna suttit i förhandlingar och krigssnack kring ett nytt pedagogiskt verktyg för att lyfta in verksamhetsförståelse i våra utbildningar. Möjligheten uppenbarade sig vid en konferens när jag träffade några från handelshögskolan HEC i Montreal, som hade skapat något smått revolutionärt.

De har byggt upp en verksamhetssimulator kring SAP ERP, där deltagarna som del av ett spel ska driva ett müsliföretag i fem kvartal. Företagsspel är ju inget nytt i sig, men det här var första gången jag såg några som verkligen hade lyckats köra detta rakt ner i ett affärssystem.

Deras grundläggande idé hade varit ”Hur ska vi kunna göra det roligt att lära sig SAP?”. En närmast sisyfosisk utgångspunkt, men resultatet blev ett helt nytt sätt att skapa verksamhetsförståelse.
Du spelar i en grupp med fyra personer. Ni tar er an roller inom sälj/marknad, produktion, ekonomi och inköp och spelar mot andra grupper som konkurrerar på samma marknad. Varje minut är en dag, och i snitt läggs 30 nya ordrar för att hålla igång spelet.

De tråkigaste transaktionerna är automatiserade
, så det ni egentligen gör vid sidan om att köra MRP och liknande är att skaffa en känsla för vad som egentligen funkar. Ska vi höja priset på blåbärsmüsli? Dra igång en marknadsföringskampanj i norra Tyskland? Hur mycket grundmüsli ska vi producera och lagerföra, et cetera et cetera?

Efter att ha spelat några gånger är jag övertygad. Processer och CIO:ns helikoptervy i all ära, men vet ni egentligen vad som sker inom ramen för ­varje del av verksamheten? Vilka beslut som är ­kritiska, vilken information som egentligen skulle be­hövas? Vilka stressmomenten är? Vilken kommunikation som krävs?

Vi kommer nu att lägga om
 stora delar av vår utbildning både för studenter och företagare mot detta sätt att interaktivt spela företag och affärssystem i kombination. Om ni inte redan har testat så kan jag varmt rekommendera det!

Se filmer från HEC Montreal