- Idag sker spridningen av skadlig kod till 90 procent från webbbsidor, via webbläsaren, in till användarens dator, sade Roel Schouwenberg, antivirusexpert på it-säkerhetsföretaget Kaspersky Labs på en presskonferens i början av juli.

Hans främsta råd är att hålla webbläsare och andra program som har kontakt med internet uppdaterade. Att pathca, på nysvenska.

De användare som har möjlighet att uppdatera till Internet Explorer 8 kan också undvika attackerna som sker mot de äldre versionerna 6 och 7 av webbläsaren.

Ett snabbt sätt att skydda sig mot säkerhetshål i Internet Explorer är att inte använda det. Konkurrenten Firefox har just nu färre kända och otätade säkerhetshål. Den norska webbläsaren Opera är kanske inte säkrare i sig, men de flesta attackerna är automatiserade och riktar sig andra webbläsare med större marknadsandel.

- Nästan ingen kör Opera, så det gynnar din säkerhet om du gör det, sade Mikko Hyppönen, forskningschef på F-Secure under en presskonferens i Helsingfors nyligen.

Det finns många sätt att skydda sig. En bra början är att rensa ut alla tillägg och extrprogram som du inte behöver. Acrobat Reader, Quicktime, Javascript och Flash står tillsammans för många av de buggar som släpper in skadlig kod i persondatorer.

Vill du ändå köra Internet Explorer, men göra den lite säkrare, finns många metoder. Kom dock ihåg att säkerhet alltid är en avvägning och att säkerhet alltid kostar något. Pengar, bekvämlighet, frihet eller funktioner. Följer du de här instruktionerna kommer du att öka din säkerhet på bekostnad av funktioner.

Börja med
att klicka på fliken som heter Verktyg. Under den väljer du Internetalternativ. Här kan du antingen dra upp säkerheten till en hög nivå för alla webbplatser eller definiera undantag för vissa platser du litar på, exempelvis IDG, Aftonbladet och Windows Update.

Var dock försiktig med just den funktionen, många gånger sprids skadlig kod via helt legitima webbplatser som blivit hackade. Aftonbladet, IDG och Windows Update har alla blivit hackade och använts för att sprida skadlig kod.

Vill du försöka detaljstyra vad olika typer program och insticksmoduler får göra, när och var så kan du klicka på Säkerhetsinställningar. Det kräver dock att du har lite hum på vad olika saker som XPS-dokument och .NET Framework är.

Under Internet Options/Privacy eller Internetalternativ/Sekretess kan du på samma sätt göra inställningar vad gäller hur mycket personlig data du vill dela med dig av genom cookiefiler. Detta har mer att göra med personlig integritet och skydd mot riktade attacker än de breda attacker som just nu sker mot Internet Explorer. Det är dock allmänbildande att klicka runt och läsa.

Under fliken Internet Options/Advanced eller Internetalternativ/Avancerat finns ännu fler kryssrutor. Eftersom alla instruktioner (program, skript, bilder, filmer och ljud) som kommer från internet och körs i din dator innebär en risk för smitta bör du klicka ur rutorna spela upp ljud och visa animeringar i webbsidor.

Nu borde din kopia av Internet Explorer 6 eller 7 vara lite säkrare.

Läs även:
CS - Microsoft bekräftar attacker mot Explorer

CS - Windows under attack igen

CSO - Britney Spears Twitter-konto hackat igen

CSO - Så ska Mozilla stoppa Cross Site Scripting