USA har börjat använda rfid i en ny version av körkort och de så kallade passkort som används för resor till USA från Bermuda, Kanada och Mexiko. I en intervju med Fox News nyligen varnar han för att vanliga människor har svårt att skydda sig mot de faror det innebär.

- Dels är det inte många som ens vet att de bär runt på en liten radiosändare som kan avlyssnas. Dels står det inte tydligt på korten att de innehåller rfid-kretsar. Dels fungerar de skyddsomslag som bland andra delstaten Washington delat ut dåligt. Dels kan den privatperson som själv försöker stänga av rfid-kretsarna åtalas och i värsta fall dömas till fängelse, säger Chris Paget.

- Department of Homeland Security har inte ens sagt vad som gäller ifall någon försöker resa med ett passkort där rfid-kretsen är avstängd. Så det finns väldigt lite en vanlig människa kan göra för att skydda sig, säger Chris Paget.

- Personligen tycker jag att rfid är mycket olämpligt för att märka upp människor. Jag tycker inte vi borde ha några id-handlingar med rfid-kretsar i dem. Min dröm är att se rfid-kretsar försvinna från körkort, pass och andra resedokument.

- Det som oroar mig är att pass med rfid än så länge inte är vida spridda, cirka en tredjedels miljon är utfärdade. Det öppnar för att alla som har körkort och eller pass kan följas enkelt och på stora avstånd.

- Att köra runt och snappa upp passnummer så här enkelt är en sak. Men sätter du en antenn vid en dörr eller annan punkt där många människor passerar på korta avstånd kan du även snappa upp namn från kreditkort som bärs av samma personer.

Chris Paget filmade när han körde runt i San Francisco i februari och snappade upp passnummer. Sedan lade han ut filmen på Youtube. Enligt honom är det också enkelt att snappa upp ett passnummer och sen skriva in det i ett tomt rfid-kort.

Källa: Fox News

Klicka här för filmen på Youtube

Läs även:
CS- EU inför regler för RFID

CIO - Volvo hittar personbilar med RFID

CIO - Webb 3.0, på spaning efter nästa stora nya

CSO - 2008 i hackspegeln