Mannen som gav den animerade bubbelgrafen ett ansikte har fått ett enormt genomslag det senaste året. Alla dörrar tycks stå öppna för Hans Rosling, den svenske läkaren och professorn i internationell hälsa, som har förfört världens maktelit med sin effektfulla statistikshow. Sambanden mellan barnadödlighet, inkomst­klyftor och hälsoläget i världen har väl aldrig framstått tydligare än i Hans Roslings animerade tappning.

Sitt globala genomslag fick han på TED-konferensen i Monterey 2006, där han utmanade fördomen att världen skulle ha blivit fattigare med diagram som tydligt visade motsatsen, och där Al Gore blev så till sig att han hoppade upp på scenen, tätt följd av Googles grundare Larry Page.

Sedan dess har Rosling hörts och setts lite över allt, i Davos, FN och Vita huset. I TV och på Youtube. Men just idag möts vi på det som är hans hemmaplan – det lilla kontoret på Karolinska Institutet i Solna utanför Stockholm – för att tala om hans favorit­ämnen, information och innovation. Om hur IT kan förvandla dystra data till folkbildning av världsklass. Och om hans egen resa, från svensk läkare till global IT-entertainer.

– För mig har den varit totalt oplanerad. Jag fick ett mejl från TED men när jag insåg att E:t stod för Entertainment sa jag: ”Jag ska fan inte bli entertainment”. Men tredje året övertalades jag av June Cohen, TED:s webbchef. Det var hennes personliga charm jag föll för, säger han.

June Cohen var inte helt fel ute. Hans Rosling är nämligen väldigt underhållande, både att se och höra på. Han talar fort och associationerna tar krumsprång. Armarna viftar och då och då kastar han sig över datorn för att visa vad han menar.

– Titta hur pengarna fördelas över människorna. Här är det 20 procent rika som får 74 procent och de fattigaste får… titta på studsen... allt mer! Se kullen i mitten där de flesta finns, hur den växer. Nu kan vi visa detta i en tidsserie. Man kan inte hoppa mellan bilder, man måste morfa, som i ett dataspel. Folk är förstörda av Powerpoint, men så ser inget spel ut idag. Man måste ha morfning!

Du har förvandlat något som uppfattas som tråkigt och gjort det sevärt världen över. Hur kom du på idén, hur tänkte du?

– Det var verkligen en en-sekunds­idé som klickade till i huvudet! Jag grubblade över hur jag skulle undervisa i global utveckling för mina studenter. Det finns så många förutfattade ­meningar om världen. Jag insåg att jag måste visa pengar och hälsa samtidigt – och presentera en ny världskarta. Det blev snart uppenbart att ”bubblorna” i grafen måste röra sig för att jag skulle kunna förklara hur det blev så här.

Sonen skrev programmet

Tilläggas bör kanske att succén inte är Hans Roslings allena. Lika mycket tillhör den hans son Ola Rosling och sonhustrun Anna som lyckades omsätta idén till ett program, Trend­alyzer, som numera ägs av Google.

Så du vill inte ha äran för att ha skapat Trendalyzer?

– Nej, alla skriver på Internet att ”Hans Rosling har uppfunnit …” det är skitsnack! Vi har en tendens att ge äldre kaukasiska män med läkarutbildning beröm. Man gillar det på något sätt. Men det här är ett väldigt hårt jobb av Ola och Anna. Anna ­jobbade med användarvänligheten och designen. Ola är både konstintresserad och kan skriva kod. Det blev 1 500 A4-sidor, vilket är mycket ­action script för att få Trendalyzer-bubblorna att röra sig. Det är en av ­världens största Flash-applikationer.

Pratade du med dem direkt när du fick idén och bad om hjälp?

– Nej, först förpestade jag våra familjemiddagar med vad jag höll på med. Då kom Ola på att han kunde göra datagrafer som examensarbete i ekonomisk historia. Det var 1998. Sedan höll vi på med det på heltid i tio år innan vi sålde till ­Google.

Egentligen är Larry Page den ende som från första början insåg hur allt hängde ihop, berättar Hans Rosling.

– Han tittade på mig upp och ner och frågade: ”Who wrote the code?” ”Den där gubben har inte gjort det här”, tänkte han säkert.

En ny syn på statistik

Köpesumman finansierar idag delar av Gapminder, en stiftelse där Hans är verksamhetschef och där hjärtefrågan är att skapa enklare tillgång till världens offentliga information.

– Vi sysslar med allt från policier och koncept till den tekniska infrastrukturen för att tillgängliggöra statistisk information, inklusive de lösningar som behövs för att ge mervärde åt den. Det behövs både teknik och data för att berätta en historia!

En av de personer som Hans har diskuterat frågan med är ingen mindre än världens kanske mest aktuelle CIO, Vivek Kundra, Vita Husets och därmed hela USA:s CIO som han mötte nyligen. Kundra driver webbplatsen www.data.gov med ledorden ”discover, participate, engage”, helt i Hans Roslings smak”

– Statistik har tidigare bara varit råvaruproduktion, men på den här sajten finns även verktyg för att visualisera data, säger han.

Hans Rosling säger sig vara en av ledarna i världen inom arbetet med att tillgängliggöra offentlig statistik. Målet är ett samhälle där all information är enkelt sökbar och lätt att laborera med och visualisera, så att det går att dra vettiga slutsatser av den. Världens organisationer och företag måste få bättre tillgång till den skattefinansierade statistiken. Så att de kan lägga mervärde till den och hantera den på olika sätt, tycker Hans.

– Men tyvärr är gränssnittet mellan det sätt som staten tillhandahåller statistik på, och det sätt som IT-sektorn kan ge mervärde till den på helt dysfunktionellt. Eftersom det inte finns ett standardiserat format går det inte att söka efter statistik, säger han och svär illa över all sköns informationssilos och inkompatibilitetsproblem som han stöter på över allt.

– Så fort en ny sorts data samlas in skaffar man en ny databas och det blir en ny silo. Problem uppstår när informationen inte kan läsas ihop och är olika kodad. Ska det verkligen vara så svårt att få till ett användar­vänligt gränssnitt som läser information från olika databaser?

Om data var lättare att samköra skulle företag och organisationer kunna bli mycket intelligentare. De skulle bli bättre på att se samband och förstå sin omvärld och kunna fatta klokare beslut, tror Hans Rosling.

– När jag föreläste på Ikea bad jag dem göra en enkel databas med information om hur mycket de hade sålt i varje land sedan starten för 40 år sedan. Jag ville också veta hur myc­ket det hade köpt i varje land. De höll på att inte klara av det. Informationen låg ju på olika ställen! Men jag lyckades och kunde så småningom visa att de köper varor i länder med en BNP på 2 000 dollar per capita men säljer i länder med 8 000 dollar per capita. Ikea penetrerar alltså inte världen som försäljare utan som upphandlare av råvaror. Det var en aha-upplevelse för dem!

En ny syn på databaser

Men det är inte bara tekniken som ställer till det. Den mänskliga faktorn är minst lika besvärlig.

– Det finns alltid någon människa som har gjort det till sin livsuppgift att bygga upp en viss databas. Och då uppstår en förfärlig sjukdom – DBHD, DataBase-Hugging Disorder! När man efter tio år har fyllt 38 år och är mitt livet, ska hämta ungar på dagis och annat, är det minsta man vill göra att bygga om databasen. Då blir man databaskramare tills man fyller 65. Fullt förståeligt, men ett helvete för innovativa användare.

Vad är ditt bästa tips till en informationsansvarig CIO som vill styra upp situationen?

– Man måste hitta ett sätt att få informationen att flöda från en struktur till en annan, utan att förändra allt. Men de som är primärt ansvariga för olika databaser måste fortsätta få ha sin kontroll. De får inte känna att man tar barnet ifrån dem.

Hans Rosling har fått världens celebriteter att lyssna. Men själv vill han hellre beskriva sitt projekt som ett Skansen för Statistiska Centralbyrån. Ett trevligt ställe dit man kan gå på helgen tillsammans med familjen och titta på statistisk.

– Och det är barnen som släpar med föräldrarna! ”Kolla, kolla mamma, vad som har hänt med Barbados, det är ju ett jätterikt land. Klart vi kan åka dit på semester, de är ju rikare och friskare än Estland!” Sådana diskussioner uppstår, ungarna tittar på bubblorna och är smarta, använder dem som ”wargument ”.

Ser du några andra användningsområden för Trendalyzer?

– Programmet är till för att illustrera statistik men man kan ju lägga upp exempelvis alla cricketspelare i Indien för att se hur det har gått för dem i säsongen, det är det någon som har gjort. Man kan lägga upp oljeproduktion. Man kan använda massor av olika sorters numerisk representation.

* * *

Hans Rosling är full av idéer. Och han har bråttom. Nu ska han iväg till nästa möte – och nästa projekt, Riskminder, berättar han.

– Det är ett nytt projekt som vi har fått 3,6 miljoner kronor för från Vinnova. Vi ska försöka göra en sajt där man kan lägga upp sin genetiska information och livsmiljö och se vad det innebär för risker och sjukdomar. Det kanske visar sig att vissa får röka men absolut inte andra. Vissa kanske till och med får supa lite grand!

– Det är sånt kan man hålla på med i stället för att ha vinkällare i Sörmland. Och dö nöjd i stället för rik.

Vad är din egen drivkraft i allt det här? Är det enbart det pedagogiska momentet som lockar ­eller är det något ­annat?

– Att undvika kriget mellan USA och Kina! Och att en miljard människor inte ska behöva ha det för jävligt i onödan. Om man ser världen som den är har vi större chans att sköta den. Vi lägger upp data så att folk får bättre faktaunderlag. Det är vår idé.
– Man blir ju så frustrerad på alla puckojoter som inte tittar på världen som den är!

Fakta

Professor vid Institutionen för folkhälsovetenskap, i internationell hälsa på Karolinska Institutet till 10 procent. Övrig tid verksamhetschef och en av grundarna på stiftelsen Gapminder.

Var en av grundarna till Läkare utan gränsers Sverigesektion. Under två år i början av 80-talet arbetade han som distriktsläkare i norra Moçambique. Han har upptäckt konzo, en ny epidemisk förlamningssjukdom som orsakas av hunger i kollapsande afrikanska jordbrukssystem.

Var en av sommarvärdarna i programmet Sommar 2005, innehavare av Benzeliuspriset av Kungliga Vetenskapssociteten, fick även pris som Årets folkbildare 2006 och Kunskapspriset 2007. Han har föreläst i FN, World Economic Forum i Davos, och TED, där han fick sitt internationella genombrott. Är också svärdslukare, något han har demonstrerat vid sina föreläsningar.

Gapminder är en stiftelse som i samarbete med FN och andra organisationer verkar för fri och förståelig statistik på internet som visualiserar global hälsa.

Programmet som visualiserar statistik baseras på kodspråket Flash och består i en av iterationerna av 1 500 A4-sidor med kod. Programmet började utvecklas 1998 som ett examensprojekt av Hans Roslings son Ola därefter tillsammans med somhustrun Anna Rosling Rönnlund efter en ide av Hans Rosling om att visualisera statistik. Projektet finansierades av Sida med 15 miljoner kronor fram till 2007. I mars förra året köpte Google mjukvaran för en okänd summa pengar som ­finansierar delar av stiftelsenGapminders verksamhet.