DNS är den tekniska söktjänst som håller reda på vilka servrar och andra tjänster som finns bakom IP-nummer och webbadresser. När tjänsten som heter Google Public DNS lanserades började Google konkurrera med många etablerade företag som säljer DNS-tjänster.
Främst är tjänsten tänkt att snabba upp surfandet när användarens webbläsare gör flera samtidiga DNS-förfrågningar. Detta görs genom en genom en teknik kallad Prefetching. Det går ut på att Googles DNS med jämna mellanrum frågar andra DNS:er i förväg var en viss tjänst eller server finns. Idag leder en DNS-fråga till en DNS-server ofta till att den måste fråga andra DNS-servrar medan användaren får vänta.
Vad gäller säkerhet ska Googles DNS-tjänst ha bättre skydd mot distribuerade överbelasningsattacker, DdoS och manipulering av DNS-information, så kallad Cache Poisoning. DDoS-attacker hanteras genom loggning av vilka IP-adresser en viss dator anropar. Cache Poisoning-attacker som ofta bygger på falska DNS-svar försvåras genom att lägga in slump och kontrolldata i DNS-förfrågningarna.
Googles Public DNS finns på IP-adresserna 8.8.8.8 och 8.8.4.4.
I en kommentar skriver Anne-Marie Eklund-Löwinder, en varm förespråkare av DNSSEC, att Googles DNS kan bli en riktig vinnare för människor som behöver ett alternativ till sin vanliga ISP-resolver som i allmänhet är sega och ofta trasiga.
- Samtidigt gör väl Google sällan något för ingenting. Det kan finnas någon sorts agenda, men vad det skulle vara är osäkert. Och den validerar inte DNSSEC, vilket hade varit något rejält att tillföra.
- När allt kommer omkring är de en sökmotor som älskar att samla statistik om allt och alla, framför allt för sina egna ändamål, inte för att de är så "goda nätmedborgare".