Jag vet inte riktigt vad vi hade väntat oss av mötet med Årets CIO. Men inte detta. Han är blond och skånsk och reslig, det visste vi. Men om halsen har han – operationskrage.

– Jag körde in i en älg, här ser ni bildbeviset.

Per-Åke Tobiasson räc­ker över en utskriven A4. Bilden föreställer en totalkvaddad Volvo kombi. Där det en gång var ett förarsäte är både fronten och taket intryckt.

– Mirakulöst nog kunde jag ta mig ut, men det har jag inget minne av, jag drabbades av amnesi.

Det är knappt åtta veckor sedan, men idag är Tetra Paks CIO på språng mellan mötena. Fullt arbetsför, men stel. Vi har fått två timmar för intervju och fotografering.

Vi träffas i det spejsade produktrummet på Ruben Rausings väg i Lund. Väggarna är täckta av färgglada förpackningar. Eller av blåa paneler, eller av svartvita reklamfoton. Via ett kontrollbord kan vi få väggskivorna att glida runt så att hela rummet byter skepnad! Per-Åke insisterar på att ta av sig kragen, den ska inte stjäla för mycket uppmärksamhet av det han har att säga, tycker han. Det gör den naturligtvis ändå. Denna fredagseftermiddag i Tetra Paks produktrum med väggarna fulla av juicepaket går det inte att undgå att fundera över hur skört livet är, över slumpen i tillvaron och vad som alls betyder något.

Så vad är viktigt för Per Åke Tobiasson i rollen som CIO, eller Head of Global IM, på Tetra Pak?

– Min drivkraft är att arbeta med något som är viktigt och av betydelse för företaget – och att göra det tillsammans med andra människor, att inte vara en ”one-man show”.

Och vad är roligast som CIO?

– Det är bredden i uppdraget. Idag ingår it i allt. Om inte det vi gör fungerar, då stannar verksamheten.

Verksamheten är alltså pappersförpackningar. Här i produktrummet råder ingen tvekan om den saken. Men det tål kanske att tilläggas att det rör sig om förpackningsindustrin ”end-to end”. Hela vägen från skogen via mejeriet ut till mjölkpaketet stödjs av Tetra Paks affärsprocesser – och av it. För att säkra kopplingen har man lagt Tetra Pak IT under enheten Strategy & Business Transformation, berättar Per-Åke Tobiasson.

– Och vi driver aldrig några it-projekt, bara transformationsprojekt där it är en viktig komponent. När man gör något nytt kanske 70 procent är förändringsarbete, som att ändra mindset och träning på det nya. Bara 30 procent är it.

I rummet intill, styrelserummet, gör ägarbilden sig påmind via porträtt på Ruben Rausing och söner. Globala industrijätten Tetra Pak är fortfarande ett familjeföretag.

– Ja, det är lite speciellt att arbeta för ett företag där ägarfamiljen är så närvarande, det blir en viss stämning, konstaterar Per-Åke Tobiasson.

Själv har han jobbat i 21 år för Tetra Pak. I olika positioner, i olika delar av världen – främst inom ekonomi och finans. Han har bott i fem år i Schweiz och fem år i Asien, men sedan janu­ari 2008 är det hemmaplan i Lund som gäller, även om resdagarna är många, över hundra per år.

CIO-rollen blev hans redan 2007, efter en lyckosam global SAP-utrullning. Som CIO basar han över 500 personer i tre länder, plus 200 konsulter. Och även om it aldrig varit hans specialområde har han funnit sig väl tillrätta i rollen – och lyckats så väl att hans avdelning i år, trots djup lågkonjunktur och hårdbantad budget, har levererat över förväntan.

– Det är absolut inte bara min bedrift, utan hela lagets. Men vi har lyckats hålla kostnaderna för den löpande verksamheten nere så pass att vi fått bra med pengar över till flera stora strategiska projekt. Det är roligt att det är så just i år, när det har varit så tungt, säger Per-Åke Tobiasson.

Vad är det ni har lyckats med?

– Det är flera saker vi har gjort bra, tycker jag. Dels har vi genomfört ett stort BI/business warehouse-projekt. Dels har vi satsat på att renodla våra Master Data, basdata. Det är ett underskattat område, men om Master Data är i ordning får vi ut mer av våra system i hela organisationen. Slutligen har vi drivit något vi kallar Project1, ett styrningsprojekt på global nivå som slår fast att vi ska ha en it-process och ett sätt att arbeta på.

Vilket är det viktigaste projektet av dessa, tycker du?

– Det är absolut vårt business intelligence-projekt, business warehouse i SAP. Det var ett komplext projekt, där vi höll både kvalitetskraven, kostnadskraven och tidsramarna. Vi har fått mycket positiv respons från våra 2 400 användare runt om i världen, och användandet har ökat dramatiskt. Just det är ett väldigt gott betyg.

Vilket problem löste ni åt dem?

– Tidigare har flera enheter haft sina egna information management-system, men nu har vi ett system globalt och alla jobbar med samma databas och samma siffror. Så när folk från olika delar av verksamheten träffas har de samma information.

Hur utvärderar ni projekt?

–Vi har enats om en metod för att prioritera investeringar och skapat ett forum för det. Vi använder NPV, men vi tittar även på hur viktigt ett projekt är strategiskt. Ett dyrt projekt med hög strategisk betydelse kan gå före ett billigt som är mindre viktigt.

– Något som är lite extra kul är att jag fick gästföreläsa på MIT-universitetet om vår governancemodell!

Vad är den vanligaste orsaken till uppstart av ett projekt?

– Det är att någon del av affärsverksamheten, en av de åtta kärnprocesserna, vill göra en förbättring. De har önskemål, vi föreslår lösningar och kan stötta med våra verktyg.

Vilka önskemål kan det vara?

– Oftast vill man förenkla för kunderna. I år har vi bland annat jobbat med en produkt som förenklar designarbetet för våra förpackningar, ”easy design”. Och med spårbarhet, att man enkelt ska kunna spåra en produkt i händelse av reklamation.

Vilken egenskap är viktigast i rollen som CIO tycker du?

– För mig är det viktigast att kunna tillräckligt mycket om it för att kunna ställa rätt frågor, att veta när man ska ta risker och när man ska vara mer försiktig. Så att man kan göra rätt bedömningar och komma framåt.

Bedömningen, hur gör du den?

– Det handlar delvis om erfarenhet. Men också att omge sig med rätt personer och vara ärlig, transparent, och tydlig! Men det är inte lätt. Och i vissa fall, särskilt när ekonomin är kärv, måste man säga nej till saker som är bra. Det gäller att välja rätt.

Vilken typ av frågor ställer du?

– Till den som vill driva igenom något ställer jag ofta frågorna: Varför? Vad händer om vi inte gör det? Vad är de största riskerna? Vad har vi för plan b? Jag tror mycket på att tala enkelt, att prata på ett normalt språk och inte gömma sig bakom it-ord.

Hur är du som ledare?

– Jag försöker jobba som en lagspelare, eller coach, och få ut det bästa av mitt team. Och det måste bestå av olika personligheter. Man kan jämföra med ett fotbollslag, där ska finnas de som är jätteduktiga tekniker, det ska finnas anfallare som jobbar nära businessen, målvakt och några mittfältare som jobbar med governance och processer. Att få hela det laget att fungera, där ser jag min roll.

Spelar du fotboll?

– Jag har gjort tidigare. Och jag tycker att det är en bra liknelse att använda fotbollslaget.

Kan du bli bättre på något?

– Kommunikation kan man alltid bli bättre på: att välja rätt kommunikationsform vid rätt tillfälle, en-till-en, i grupp eller via mejl. Jag skulle också vilja bli lite mer riskbenägen. Som gammal finansman tänker jag gärna en gång extra, och det är bra ibland, men jag vill nog gärna ta lite mer risker!

”Per-Åke är som en fotbollskapten”

Ulf Backlund, VP business transformation & strategic planning på Tetra Pak – hur skulle du beskriva din CIO?

– Per-Åke rapporterar till mig i sin roll nu, men vi har jobbat ihop i olika konstelletioner i tio år. Han är en lyhörd ledare som får individer att växa. Han är 50+ och har lång erfarenhet från
företaget. Han är trygg både i sin erfarenhet och i sin person. Han har väldigt lätt för att leda och prata med alla i hela organisationen. Han har ett ödmjukt och övertygande sätt. Det finns de som kan missbedöma honom och tro att han är för ödmjuk. Men saken är den att han lyfter fram sina medarbetare och ser till att det är de som gjort arbetet som får uppskattning. Han är också en utmärkt presentatör och en ledare som får alla individer att känna sig delaktiga. En uppskattad person som är omtyckt och duktig.

Och Mark Meyer, IM director på Tetra Pak – hur skulle du beskriva din CIO som chef?

– Han är lite som kaptenen i fotbollslaget. En del av honom vill umgås med teamet och vara en av spelarna, men han är ändå tydlig i sin ledarroll. Han brukar säga att det finns många sätt att vinna en match. Som coach vet han vad slutmålet är och guidar oss in så att vi inte missar något. Han är också väldigt lättåtkomlig, det är inga problem att träffa honom och diskutera. Han är tydlig med att han vill ha förslag på hur vi ska nå våra mål. Jag lär mig mycket av våra diskussioner. Han är klipsk och smart, men behöver inte använda svåra ord för att formulera våra mål, han frågar ”Vad tycker du? Då kör vi!” Han kan tala på ett bra sätt med alla, på alla nivåer, från helpdesken till CEO.

– Jag är som du hör väldigt nöjd mer Per-Åke, det känns som sunt förnuft det vi gör!

Fakta

CIO på Tetra Pak sedan 2007.

Rapporterar till: VP Business Transfomation & Planning

IT-budget: 170 miljoner euro (2 % av omsättningen). 65 % läggs på drift, 35 % på strategi

Drivkraft i jobbet: Att ar­beta med något som är viktigt för före­taget, tillsammans med andra människor, och se resultat

Bäst med att vara CIO: Bredden i jobbet, med mixen av människor och ny teknik som driver förändring och utveckling

Så tyckte juryn: En tydlig lagledare med gedigen verksamhetsförstålese. I svåra tider med krympt budget har han visat prov på styrka och fått loss pengar till flera strategiska projekt, genom att sänka kostnaden för löpande verksamhet.