Nordnet har blivit tonåring – företaget som erbjuder aktiehandel över nätet grundades 1996 som en entreprenörsdriven utmanare till de traditionella aktörerna på finansmarknaden.

Men nu är det dags att växa upp, det gäller inte minst IT-sidan!
– I en uppstartsfas tar man ofta genvägar för att hinna med, så har det varit för oss. Men nu måste vi få lite mer ordning och reda. Annars tar nästa projekt längre tid, eftersom man måste fixa en massa saker i bakgrunden, och så måste man ta nya genvägar. Kvaliteten blir lidande och hastigheten går ner, berättar CIO:n David Craelius, som tog över IT-rodret för två år sedan.

– Det var där vi var när jag började, vi hade enormt många utvecklare men outputen var nära noll. Vi levererade aldrig i tid och sajten gick sönder titt som tätt. Och samtidigt ökade it-kostnaderna betydligt snabbare än affärerna och kunderna. 

Så hur har det gått?
 
– Jag har amorterat av vår tekniska skuld. Nu är kostnaderna tillbaka på samma nivå som 2004 och affärerna och kunderna har ökat massor! 

Är det din största bedrift som CIO på Nordnet, tycker du?

Ja – att jag har ökat leveransförmågan och samtidigt minskat kostnaderna och ökat stabiliteten är jag riktigt stolt över. Nu funkar det jättebra – och vi har kunnat dra ner antalet utvecklare till hälften och ändå leverera mer, inte mindre! 

Hur har du gått tillväga?

– Jag har jobbat mycket med att effektivisera våra processflöden och fått affärssidan att inse att man måste prioritera. Genom att synliggöra kostnaderna har jag visat hur mycket vi kan göra om vi inte hattar mellan för många olika projekt. 

Vilket är ditt senaste projekt?

– Det var när vi sjösatte vår nya realtidsplattform, som hanterar ungefär en miljon värdepapper. [Nominerat till årets gröna it-projekt – se sid 33!] 

Hur ser affärsledningen på it:s roll i företaget?

– Man har full förståelse för hur it-beroende Nordnet är, och att det behövs mycket pengar till it. En förståelse som har ökat under min tid. 

I vilken utsträckning styr it förändringar på Nordnet?

– Tidigare styrde ITväldigt mycket, som det ofta gör i tillväxtfasen i ett internetföretag. Nu försöker jag – lite kontraintuitivt för en CIO, kanske – att ändra på det. Det ska vara affärs­sidan som bestämmer vad vi gör; it ska skapa möjligheter och stabilitet, men inte driva affären. 

Hur är du som ledare?

– Ganska informell. Jag sitter i kontorslandskapet och tycker om att träffa folk. Jag för en rak dialog, och jag anställer folk som är bättre än mig.
Vad kan du bli bättre på?
– Jag skulle kunna bli bättre på retoriken, och jobba på mitt tålamod. Men jag är bara 34 år, så jag har väl en del tid att öva på ... ]

Läs mer: Nordnet spar miljoner och miljö med ny realtidsplattform

Fakta

  • CIO sedan ... 2007
  • Rapporterar till ... vd
  • IT-budget ...mellan 100 och 200 miljoner kr
  • Mål ... Skapa ett starkt it-team, bidra med exceptionell lönsamhet och ha jävligt kul medan jag gör det!
  • Bäst med att vara CIO ... Innovation, och att agera ”spindeln i nätet” för investeringar som positionerar bolaget och skapar dess lönsamhet