Vi vill alla tro att vi är intressanta. Och på mikrobloggtjänsten Twitter mäts och bekräftas det av hur ofta våra inlägg retweetas, alltså skickas vidare av någon annan. Bortsett från den egoboost retweetar ger hjälper det dig förstås att nå längre och bredare ut i Twitter-sfären. Och därmed göra verktyget effektivare.

Dan Zarrella som har skrivit boken The Social media marketing book har gått igenom tiotusentals Twitter-inlägg för att se hur de inlägg som oftast sprids vidare av andra ser ut.

Här bjuder han på fem tips för hur du skriver inlägg som gör att andra kommer att lägga märke till dig.

1. Tid och veckodag spelar roll
Zarrellas studier visar att dina chanser att bli retweetad ökar om du postar inlägg på eftermiddagarna, kvällarna och på helger. Fredagen är den bästa dagen i veckan. Klockan 15 till 24 är den bästa tiden på dygnet.

2. Välj dina ord noggrant
Det ord som ger störst chans till retweetar är "du" ("you"). Det verkar bero på att om du pratar till "mig", så ökar chansen att jag retweetar inlägget, enligt Zarrella. De ord som ger minst chans: game, going, haha, lol, but, work, home, bed.
- Lärdomen här är att om du vill ha fler retweetar, ägna dig inte bara åt kallprat och skriv inte allt för många inlägg om vardagliga sysslor.

3. Skicka med en länk
I en slumpmässigt utvald samling inlägg hade 19 procent en länk. Av de inlägg som hade retweetats hade nästan tre gånger så många länkar. Slutsatsen är uppenbar: en länk ökar chansen till retweet.

4. Använd url-förkortare
Ju kortare länk desto bättre. Url-förkortaren bit.ly är vanligast, tätt följd av den förvisso kortare ow.ly, enligt Zarrellas studier.

5. Less is more
- Ju oftare du postar inlägg, desto färre klick får du, säger Zarella. Om du gör inlägg flera gånger i timmen minskar chansen att bli retweetad. Ett inlägg i timmen tycks vara ett bra riktmärke om du vill öka dina chanser.

IDG News