Företagsledare har en överdriven tro på kryptering av informationen i bärbara datorer. Det är en av slutsatserna av en undersökning som säkerhetsföretaget Absolute Software har gjort tillsammans med Ponemon Institute.

Nästan nio av tio företagsledare anser att kryptering av innehållet i en bärbar dator gör andra säkerhetsåtgärder överflödiga. Och även om det är en betydligt mindre andel it-personal som delar den uppfattningen svarade ändå en av fem i it-organisationerna på samma sätt.

Undersökningen visar också att 13 procent av svenska företagsledare kopplar ur krypteringen. Internationellt sett är det en bra siffra. I Kanada, Frankrike och Storbritannien gör varannan företagsledare det.

Samtidigt är borttappade eller stulna datorer ett problem för de tillfrågade. Hälften av de företag där anställda tappat eller fått sina datorer stulna har råkat ut för dataintrång. Bara 60 procent av dem kunde visa att innehållet i de stulna datorerna var krypterat.

Det kanske mest iögonfallande är att av dem som kopplar ur eller tar bort krypteringen menar hälften att det är godkänt att göra så i organisationen.