Brian Krebs skriver på sin blogg Krebs on Security att han nyligen kommit över bokföringen från en organisation som sysslade med så kallad Scareware. De kallade sig Browsing Solutions och var baserade i Moskva.

Scareware är små program som genom pop-up fönster på en dator lurar användaren att datorn är smittad och får henne att köpa ett falskt antivirusprogram. Om användaren betalar de hundralappar det kostar får hon ett program som i bästa fall är helt verkningslöst. I värsta fall innehåller ännu mer skadlig kod. En speciell form av scareware är Ransomware, att den skadliga koden gör hela eller delar av datorn eller dess innehåll obrukbart tills en lösensumma betalats.

Det som förvånade honom mest var att så få av offren brydde sig om att försöka få tillbaka pengarna via sin bank eller sitt kreditkortsföretag. Efter en större våg av bedrägerier var det under var femte som brydde sig om att bråka. Efter en annan var det under var tionde.

Krebs har spårat upp och intervjuat över ett dussin av de drabbade och alla berättade om Ransomware. En del hade bråkat lite grand men många hade inte lyckats nå någon att klaga hos varken hos skurkarna eller den egna banken. Ingen hade lyckats få tillbaka pengarna.

En av de Krebs intervjuat sade att han skämdes för att erkänna att han blivit lurad.

- Det är nog också många som inte tror att det går att göra något åt, säger David Jacoby på IT-säkerhetsföretaget Kaspersky till CSO.

- Jag tror också att många inte vet att de blivit drabbade. Många struntar bara i det och installerar om datorn. Idag är det närmast en standardlösning på alla problem. Ringer du support så är det vad du får rådet att göra i nio fall av tio.

David Jacboby tror också att många människor tycker att några hundralappar är för lite pengar för att bråka om.

- Idag känner många sig så stressade att de inte tycker sig ha tid att städa hemma utan köper städhjälp, säger David Jacoby.