Samtidigt som Wikileaks publicerar intern kommunikation om USA:s krig i Afghanistan och Irak har Pentagon valt att tala ut om en stor läcka 2008. Om tidpunkten är vald för att dra bort uppmärksamhet från Wikileaks- debaclet, gömma sig bakom Wikileaks-debaclet eller bara en slump får var och en fundera på själv.

Det finns dock en stor skillnad mellan de två informationsläckorna. Wikileaks-dokumenten är en typiskt bred läcka. Det verkar inte finnas någon strategi bakom urvalet av information som kopierats. Informationen är publicerad för att så många som möjligt ska kunna ta del av den.

Läckan 2008 var enligt Pentagon riktad och informationen gick till en enda mottagare, Ryssland har nämnts som misstänkt. Den skedde genom att en hemlig agent installerade spionprogram i flera datorer. Bland andra datorer hos USA;s överkommando som styr stridsoperationer i både Afghanistan och Irak. Ett USB-minne ska ha använts för att smitta datorer på en USA-bas i mellanöstern.

De första rapporterna
om läckan kom redan 2008 i Wired och Los Angeles Times. Då ansågs läckan så allvarlig att president George W Bush informerades. Det drogs också igång en operation för att motverka effekterna av läckan, kallad Operation Buckshot Yankee. Enligt en artikel i Journal of Foreign Affairs som skrivits av William Lynn på försvarsministeriet blev händelsen ett startskott för USA:s nya strategi inom IT-försvar.

I sin artikel hävdar
Lynn att ett dussin vältränade och motiverade programmerare skulle kunna ställa till med stora skador vad gäller USA:s förmåga att inhämta informtion, hålla den hemlig och omsätta den i militära operationer. En form av motmedel han nämner är ett automatiskt system NSA ska ha utvecklat som innehåller både sensorer, logik för enklare beslutsfattande och riktad motverkan.

- Dels sensor, dels vaktpost, dels skarpskytt, skriver Lynn.

Artikeln tolkas av New York post som en del i Pentagons strävan att få större makt över de IT-försvarssystem som idag hanteras av Department of Homeland Security. De militära delarna av IT-försvaret är samlade under Cyber Command, men får bara agera inom USA om presidenten ger order om det.