Enligt ett anonymt inlägg på Twitter har en huvudnyckel till HDCP kommit på avvägar. Inlägget länkar till vad som sägs vara en huvudnyckel till HDCP. När detta skrivs har uppgifterna florerat på Internet i över ett dygn, men inget bevis finns för att det är en fungerande nyckel.

En talesperson för Intel säger till CSO från San Francisco att uppgifterna är kända och att företaget förbereder ett uttalande. Om uppgifterna stämmer är det ett hårt slag mot kopieringsskyddet i HD DVD och blu-ray.

HDCP, High bandwith Digital Content Protection, är en teknik som utveckats av Intel. Den består av både hård- och mjukvara och finns inbyggd i HD DVD- och blu-ray-spelare. Både uppspelningsenhet (dator, blu-ray-spelare) och visningsenhet (skärm, projektor) måste vara HDCP-godkända.

Varje HDCP-enhet har ett eget nyckelpar som kan återkallas ifall nyckeln blir känd och börjar cirkulera. Däremot kan inte huvudnyckeln (master key) återkallas utan att alla sålda blu-ray-spelare, set-top-boxar och andra HDMI-enheter måste kasseras eller uppdateras manuellt.

Rent teknisk
t knäcks inte krypteringen på enskilda Blu-ray-skivor genom denna metod. Däremot blir det möjligt att avlyssna HDMI-länken som den krypterade informationen färdas genom på sin väg till en skärm eller annan uppspelningsenhet.

En vanlig slutsats bland de som skrivit om detta det senaste dygnet är att om uppgifterna stämmer så är HDCP i praktiken en överspelad teknik.