Under en konferens kring ämnet informationssäkerhet i Hong Kong förra veckan berättade Interpols högste chef Ronald K. Noble att kriminella hade skapat två konton i hans namn på Facebook. Det hade skett i samband med en stor insats i somras men bedrägeriet upptäcktes först nyligen av Interpol.

- En av bedragarna använde profilen för att få information om vilka efterlysta brottslingar Interpol jagade under den då pågående operationen Infra-Red, berättade han.

Operation Infra-Red, som pågick mellan maj och juli i år, var en internationell insats som syftade till att hitta efterlysta brottslingar misstänkta för mord, pedofili, bedrägeri, korruption och droghandel. Operationen ledde till 130 arresteringar.

- Cyberkriminalitet blir ett allt större hot. Med tanke på den anonymitet som finns på nätet kan det faktiskt vara det farligaste kriminella hotet som vi någonsin kommer att möta, sa Ronald K. Noble.

Även om Facebook-tjänsten i sig inte var utsatt för någon brottslighet, pekar exemplet med identitetsstölden på hur lätt det är att förfalska en identitet. Det är ett problem som Facebook, såväl som andra stora aktörer inom social media som Twitter, kämpar för att komma till rätta med. En undersökning i USA visar att många företag anser att de har säkerhetsproblem orsakade av att deras anställda delar med sig av känslig information genom sådana tjänster.

IDG News